Laten we op deze koude en sombere dag maar gewoon vrolijk verder gaan in de race van zelfgebakken koekjes. Het duurt immers, zoals elk jaar rond deze tijd, nog zo ontiegelijk lang alvorens de eerste tekenen van het voorjaar zichtbaar zullen zijn, dat een beetje bakafleiding ons goed zal doen. En bovendien: wat zijn ze lekker, koekjes die vers uit de oven komen! Het gevaar bestaat daardoor natuurlijk wel dat je ze achter elkaar opeet, maar gelukkig heb ik een ijzeren discipline. Ik hoop jullie ook. Want echt, het mondgevoel dat deze vlinderlichte, knapperige amandelkoekjes teweegbrengt is bijna onweerstaanbaar. Vertrouw dan ook op je gezond verstand!
Amandelkoekjes à la Mary Berry
Ingrediënten:
75 gr zachte boter
75 gr fijne tafelsuiker
50 gr tarwebloem
1 groot eiwit
75 gr fijngehakte, geblancheerde amandelen
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200˚. Vet twee bakplaten licht in.
Klop de boter en suiker licht en romig in een kom.
Zeef de tarwebloem bij het eiwit, meng het geheel door elkaar en roer het mengsel dan met de amandelen door het botermengsel.
Schep steeds 4 theelepels van het mengsel tegelijk op de bakplaten, zodat ze flink kunnen uitlopen.
Bak de koekjes 6-8 minuten tot ze bruin zijn langs de kanten, maar niet in het midden. Haal ze uit de oven.
Als je er fraai gevormde tuiles (halfronde tubes) van wilt maken, schep je ze nu met een glaceermes van de bakplaten en laat ze uitharden over een deegrol of ander ronde cilindervorm.
Persoonlijk heb ik dat niet gedaan. Smaak zit in het koekje gebakken, niet in de vorm. Flauwekul! Voor de ware bakkunstenaars onder jullie is de vorm natuurlijk wel van belang. Eventueel kun je ze op deze manier ook vullen met slagroom.
Wat zien ze er weer lekker uit!
Dit is zo’n gevaarlijk weer… Zelfs ik, die niet eens van zoet houd, kruip in de keuken en ga aan het bakken.
Haha, ik ben van nature ook helemaal geen zoetekauw, maar voor zelfgebakken koekjes maak ik graag een uitzondering.