Home » Dagboek » Culinaire uitjes » Opening terras restaurant Noble – Den Bosch

Opening terras restaurant Noble – Den Bosch

25 05 2014 | Culinaire uitjes | 7 reacties

Zo’n dag met een stralend blauwe lucht. Met een verfrissend briesje dat bij tijd en wijle subtiel je blote bovenarmen weet te beroeren. Zo’n dag die schreeuwt om comfortabele stoelen. Een dromerig uitzicht. Iets fijns in het glas. En lekkere hapjes op het bord.

Lekker lang en lui op een terras zitten. Bestaan er prettiger zaken in het leven? Persoonlijk zou ik er niets op tegen hebben er mijn beroep van te moeten maken. Om- of bijscholing is niet per se noodzakelijk, want ondertussen heb ik me er, autodidact als ik ben, tamelijk goed in weten te bekwamen.

Opening terras Restaurant Noble

Met veel plezier geef ik dan ook gehoor aan de uitnodiging van restaurant Noble in ’s-Hertogenbosch om de officiële opening van hun nieuwe panorama terras bij te wonen. In 2012 koopt topkok Edwin Kats het in rustieke Engelse cottagestijl opgetrokken “Chalet Royal”, met het idee er zijn eigen restaurant te beginnen. Er volgt een ingrijpende verbouwing. In september 2013 opent restaurant Noble zijn deuren voor het publiek en nu – mei 2014 – wordt dan het compleet nieuwe terras in gebruik genomen.

Het is er bijzonder aangenaam zitten, daar middenin de stad van Jeroen Bosch. Stijlvolle, zwarte tafels combineren perfect met eigentijdse stoelen in een rieten look. Grappige citroenboompjes zorgen voor een mediterrane sfeer. Aan onze voeten ontvouwt zich een prachtig natuurgebied: het Bossche Broek.

We worden welkom geheten met plat en bruisend water. Als het gezelschap compleet is, wordt er een alcoholvrij drankje – door maître Randy Bouwer aangeduid als ijsthee – geserveerd. Verschillende kruiden als kardemom, munt, en steranijs zijn tezamen met zoethout en limoenrasp, getrokken in water. Een lekker fris startertje.

Chef Edwin Kats begeleidt ons, na een kort welkomstwoord, door het restaurant en de keuken. Naast de ruim zeventig zitplaatsen in het restaurant beschikt Noble tevens over een kookstudio, meeting room en een Private Dining Room tot 14 personen. Het interieur is een aangename mix van local and cosmopolitan.

Terug op het terras krijgen we twee wijntjes ingeschonken. Een Soave Classico, Azienda Agricola Pieropan, gemaakt van 90% garganega druiven en 10% trebbiano. In het glas een fonkelend, strogeel wijntje met een zweempje groen. Ik vind hem geweldig. Voor de rosé liefhebbers is er een rosé gris, pays du Var, Domaine Triennes. Deze wijn is een blend van cinsault, grenache, syrah  en merlot druiven. Persoonlijk kan deze laatste mij niet zo bekoren. Mijn voorkeur gaat uit naar een robuuste rosé met een stevige fruitsmaak.

Smakelijke voorgerechtjes verschijnen op tafel. Ceviche van zeebaars met hibiscus, munt en zeekraal.

Bitterballetjes met een vulling van paling en dragon. Een heerlijke combinatie van cabrales picos met ananas, pistache en salty fingers.

Als de glazen zijn bijgevuld, presenteert de chef met gepaste trots zijn nieuwste creatie: Fruits de Mer “Out of the Box”. Dit fraai vormgegeven gerecht bevat diverse zilte zaligheden die aan mij, als fervent liefhebber van alles wat uit zee komt, volledig besteed is.
Heerlijk sappige scheermessen met een crème van sjalotten. Ook de kreeft met limoenboter en octopus met biet en geitenyoghurt zijn niet te versmaden, evenals de King krab met soja en yuzu.

En als klap op de vuurpijl zijn daar die voortreffelijke Gillardeau oesters, gegarneerd met komkommer, gin en basilicum. Wat een smaakexplosies, wat een mondvermaak!

Het is mij ondertussen wel duidelijk: Kats weet hoe hij zijn gasten kan verwennen. Zijn kookkunst is verrassend innovatief met een groot scala aan Oriëntaalse invloeden.

Als laatste onderdeel van deze opening mogen we de nieuwe Noble kaas proeven. Kats bracht een verzameling Oosterse specerijen bijeen en in samenwerking met kaasmaakster Mirjam van Hest is hiervan een heerlijk romige kaas samengesteld. Ik proef hinten van fenegriek en nigellazaad. Kortom: een geweldig fijn kaasje.

Ik ben geen weerprofeet en kan jullie dus niet beloven dat er aan de zomer van 2014 geen spreekwoordelijk einde lijkt te komen. Wat ik jullie wel kan garanderen is dat, wanneer je besluit de komende maanden  neer te strijken bij restaurant Noble aan het Wilhelminaplein 1 te ‘s-Hertogenbosch, als vanzelf de zon lijkt te gaan schijnen. En dat je er zeker het prachtige terras zult verlaten met een hemelsblauw humeur.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

7 Reacties

  1. Carla

    Wat leuk dat jullie waren uitgenodigd en wat heb je het weer mooi beschreven! Op naar Noble dus!

    Antwoord
  2. Anonymous

    Hoi Nelleke, heel graag gelezen weer. Hier af en toe rondstruinen is echt een plezier!

    Hartelijke groet,

    Emma (Burns)

    Antwoord
    • Nell Nijssen

      Hi Emma, wat leuk iets van je te horen, hier op deze plek.
      Struin maar lekker verder, dit plezier gaat echt nooit over 😉

      Antwoord
  3. Ursula

    Mooi omschreven, Nell. Ook erg leuk om je eens te ontmoeten!

    Antwoord
  4. Thom

    Ziet er goed uit! Hebben ze daar ook van die heerlijk windschermen? Zodat je lekker uit de wind kan zitten.

    Antwoord
  5. Sven

    Heerlijk, dit stuk. En wat fijn dat er zulke dagen tussen zitten. Ik wens je nog vele mooie dagen toe.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.