Home » Recepten » Vleesgerechten » Bobotie

Bobotie

29 11 2011 | Vleesgerechten | 1 reactie

Al sinds vele jaren een favoriet gerecht in huize Eetplezier: bobotie. Lang geleden gepubliceerd in de Tip Culinair en door mij zorgvuldig bewaard in mijn losse-recepten-archief. Dat archief is een bonte verzameling schriftjes en insteekhoesjes. Ongesorteerd, beduimeld, vaak slecht leesbaar en altijd onvindbaar op de momenten als ik op zoek ben naar dat ene gerecht. Deze recepten zijn me o zo dierbaar. Er kleeft magie aan. En dat allemaal zonder enige interventie van Knorr!

Het heeft te maken met lang vervlogen zaterdagavonden dat je je lief nog blij maakte met een geslaagd gerecht. Zijn verwachtingsvolle blik of het dit keer echt te hachelen viel. Het gesmikkel en gesmak, het (goedkope) flesje wijn, speciaal gereserveerd voor het weekend, dat leger en leger raakte, het intens voldane gevoel daarna. Loom op de bank, hond aan de voeten, met nóg een lange, vrije dag in het verschiet.

Ik heb de bobotie vele malen mooier uit de oven gehaald dan deze keer. Het gehakt niet glad genoeg gestreken, denk ik. De foto krijgt ook geen 10 met een griffel. Maar zoals alles in het leven: het gaat om de inhoud. En die is goed, dat kan ik jullie verzekeren!

Bobotie

Ingrediënten (6 personen)
2 plakjes witbrood
2 ½ dl melk
1 kg gemengd gehakt
1 grote ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, gehakt
2 eetl. garam massala
1 tl. kurkuma
1 tl. korianderpoeder
½ tl. gemalen komijn
1 mespunt kruidnagelpoeder
1 groene peper, fijngesneden
½ theel. gedroogde munt
½ theel. gedroogde oregano
1 tl. zout
½ tl. peper
2-3 eetl. citroensap
75 gr. rozijnen
50 gehakte amandelen
1 eetl. mango- of abrikozenchutney
3 eieren
5 citroenblaadjes (daun djeroek poeroet)

Bereidingswijze:
Oven voorverwarmen op 180°.
Brood in ½ dl. melk weken, brood uitknijpen en verkruimelen.
Gehakt mengen met brood, ui, knoflook en alle overige ingrediënten, behalve de eieren.

Gehakt in een ovenschaal doen, goed aandrukken de bovenkant glad strijken.

Eieren loskloppen met 2 dl melk en mengsel over gehakt schenken.

Citroenblaadjes in de bovenlaag drukken (bij gebrek hieraan gebruikte ik zelf ultradunne plakjes citroen).
Bobotie in midden van de oven in circa 45 minuten gaar en lichtbruin bakken.

print

Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

1 Reactie

  1. Es

    Ik hik altijd tegen die krenten aan, maar dit zijn er maar een paar. Ik ga hem opslaan, in mijn digitaal verzamelboek.
    😉

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.