Als de zon zich dagenlang niet laat zien, doodeenvoudig omdat het bijna winter is, zullen wij noodgedwongen zelf de roodkoperen ploert moeten opzoeken. Persoonlijk droom ik me graag volledig weg uit de grauwsluier die over de wintermaanden hangt. Dan zweef ik boven zonbeschenen glooiende hellingen, klaterende watertjes, hemelsblauwe luchten en aanschouw met enige gretigheid trossen vol sappige tomaten, aromatische olijven of geurige citroenen. Vandaag compenseer ik het gebrek aan warmte door een gigapan vol gouden zonnestralen te maken: minestronesoep!
Let op: er zit best veel werk aan deze soep, temeer omdat het barstensvol allerlei (gezonde) groenten zit. Slijp je messen alvast maar! Na al dat gehakketak heb je dan ook echt iets wat zeer de moeite waard is om de winterse grijsheid mee te verjagen. Ofwel: the Italian way to make an instant-summer.
Minestronesoep op de wijze van Jeroen Meus
3 liter groente- of kippenbouillon, uiteraard zelfgemaakt
150 g droge witte bonen, geweekt (= optioneel en je mag ook best een blik gebruiken)
200 g zout of gerookt spek (of bacon)
1 grote ui
1 teentje knoflook
2 stevige wortels
2 stengels bleekselderij
3 aardappelen (bij voorkeur vastkokend)
1 courgette
200 g erwten (vers of diepvries)
150 g sperzieboontjes
1⁄4 witte kool (ook eruit gelaten)
1 bos peterselie
4 blaadjes laurier
4 blaadjes verse salie
paar takjes verse tijm
80 g tomatenpuree (geconcentreerd)
400 g tomatenstukjes in blik
150 g Parmezaanse kaas (blok)
150 g spaghetti (of pasta naar keuze)
1 scheutje olijfolie
peper/zout
Bereidingswijze
Wie graag witte boontjes in de minestrone eet, weekt de bonen het best ruim vooraf.
Doe dat zo’n 12 uur op voorhand (bekijk de aanwijzingen op de verpakking).
Snijd de meeste groenten in kleine, maar geen té fijne stukjes. In een minestronesoep mogen de diverse groenten herkenbaar blijven. Ze zorgen voor wat extra bite in de soep.
Snijd de ui en de bleekselderij in hapklare stukjes.
Zet een ruime soeppan op een matig vuur.
Verhit hierin een scheutje olijfolie.
Stoof eerst de stukjes ui en de bleekselderij.
Voeg daarna de gepelde en geplette knoflook toe.
Roer regelmatig even in de pan tijdens het stoven.
Schil de wortels, snij ze in stukjes en doe ze in de pan.
Rol de sneetjes spek of bacon op en snij ze in reepjes. Laat het vlees meestoven.
Snipper de witte kool in reepjes.
Schil de aardappelen en snij ze in kubusjes. Voeg alles bij de stovende groenten.
Bind een bouquet garni of kruidentuiltje samen, met daarin enkele blaadjes laurier, enkele takjes tijm, wat peterseliestengels en een paar blaadjes salie.
Voeg de geconcentreerde tomatenpuree toe.
Roer de puree onder de groenten en laat alles nog een paar minuten stoven om een zoetere en zachte smaak te verkrijgen.
Voeg nu de ingeblikte tomatenstukjes toe, samen met de geweekte witte bonen.
Schenk de groentebouillon bij de groenten, roer de soep om en laat dit pruttelen op een zacht vuur.
Nu is het de beurt aan de zachtere groenten.
Breek de topjes van de sperzieboontjes. Snijd ze vervolgens in stukken van zo’n 3 cm lang.
De courgette snijd je vervolgens in blokjes. Laat ook deze groenten meestoven in de soep.
Ook de erwten mogen meegaren. Gebruik gerust wat diepvrieserwtjes.
Plaats het deksel op de pan en laat de minestrone ten minste een uurtje op smaak komen op een zacht vuur.
Breek de droge spaghettislierten in stukjes van zo’n 5 cm lang.
Laat de pasta meekoken tot ze beetgaar is.
Proef de soep en kruid ze naar smaak met peper van de molen en wat zout.
Snipper de verse peterselie in fijne stukjes en rasp de Parmezaanse kaas.
Serveer de minestrone in een groot diep bord en strooi er de peterselie en een portie Parmezaanse kaas over.
0 reacties