Home » Recepten » Groentegerechten » Wortelpeterselie of peterseliewortel

Wortelpeterselie of peterseliewortel

21 11 2012 | Groentegerechten | 7 reacties

De wortelpeterselie of peterseliewortel behoort tot de groep der vergeten groenten. Deze tot 15 cm lange, witte penwortel is mondjesmaat verkrijgbaar van november tot februari. Verwacht hem niet bij Appie, maar bij een natuurvoedingswinkel of goed gesorteerde groenten marktkraam kun je deze wortelen nog wel tegen het lijf lopen.

Ogend als mini-pastinaak, doet hij mij niet onmiddellijk het water in de mond lopen. Hoe lyrisch er ook over de pastinaak geschreven wordt, ik word er niet blij van. Al helemaal niet als er puree van gemaakt wordt. Een naar zalvend mondgevoel in combinatie met een zoetige, laffe smaak geven mij het gevoel alsof ik weer in de luiers terecht gekomen ben.

Wortelpeterselie of peterseliewortel

De wortelpeterselie is echter het opgeleukte, volwassen broertje van de pastinaak. Pittiger en kruidiger. Lekkerder dus. Doe je ogen dicht, knabbel op een rauw stukje en je herinnert je oma’s groentensoep. Iets van knolselderij, wortel met een zweem peterselie prikkelen de smaakpapillen. Lavas meen ik ook nog te proeven, ergens heel in de verte. In ieder geval een smakelijk peentje.

Wat ik er mee gaan doen? Zaterdag wil ik een pan ouderwetse soep maken, inclusief vetkraaltjes. Met handgedraaide gehaktballetjes, verse kruiden en bergen groenten erin: wortel, venkel, prei, boontjes, bloemkool. En natuurlijk zullen bovengenoemde winterwitte wortelen er niet in ontbreken. Opdat deze soep de verkleumde kinderlijfjes zal kunnen verwarmen na het jaarlijks terugkerende drama van een tergend langzame aankomst van de Goedheiligman. Na deze martelgang overheerst steevast maar één gedachte. Open haard. Wollen dekens. Voetenzakken. En soep. Sloten hartverwarmende soep.

Peterseliewortel

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

7 Reacties

  1. Eerst Koken

    He,toevallig dat je hierover een blog schrijft, want die wortel werd ook genoemd in een Duits foodmagazine dat ik dit weekend kocht. En ik had eigenlijk geen idee wat het was. Ik zal eens opletten bij de groentenboer.

    Antwoord
  2. Nell Nijssen

    Ze zijn niet echt volop te krijgen, maar een biologische groentenboer (0f natuurvoedingswinkel) wil ze rond deze tijd weleens hebben. Als je van puur natuur houdt, is het zeker de moeite waard om er een soepje van te maken. Uitje/knofje fruiten, bouillon en wortelblokjes koken, blenderen, klaar.

    Antwoord
  3. Anonymous

    Je hebt me geïnspireerd. Soep met vetkraaltjes en handgemaakte gehaktballetjes dit weekend. Memory lane.. ik zie zo oma roeren in zo’n pan met soep – op het petroleumstelletje dan!
    Anna

    Antwoord
  4. Eerst Koken

    Ik heb ze. Ik zag ze van Willem&Drees vandaag bij de Jumbo liggen. Nu nog een toepassing…

    Antwoord
  5. hobbyloes

    Heb de pastinaak ook geprobeerd, in de oven geroosterd met wortels, maar was er echt niet dol op. Ook mijn lief vond het maar nix.
    Je soep lijkt me heerlijk!

    Antwoord
  6. Marian

    In Roemenië wordt hij standaard in de soep gedaan… ik heb me er hier al suf achter gezocht, nooit gevonden!
    Schijnt ook lekker te zijn in stoofpotjes en dergelijke…
    Lief dat je reclame maakt voor deze vergeten groente :-).

    Antwoord
  7. Yvonne

    Hier in Duitsland zie je ze vaak, vooral op de markt..

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.