In het weekend is mijn trouwe Thuisbakker vaak in een inschikkelijke bui. Niet dat hij dan stamde pede met gigantische bossen bloemen of luxueuze parfums aan komt zetten, zo steekt een man die is opgevoed met spaarzaamheid en een lichte dosis armoede nu eenmaal niet in elkaar. Nee, het is meer de bereidheid om fatsoenlijk gevolg te geven aan mijn beleefde verzoeken.
Vandaag vroeg ik hem weer eens een broodje te bakken, anders dan anders, iets met “bite”. Met noten of zo? Behoorde dat tot de mogelijkheden? Ik zag hem in volle vaart naar de boekenkast snellen, alwaar hij onverrichterzake van terugkeerde. Wilde vrouwtje Eetplezier misschien eens helpen en tussen haar digitale boeken snuffelen? Dat mocht.
En jawel: ik toverde een heerlijk volkoren appel-mueslibrood volgens Rutger van den Broek tevoorschijn. Mijn trouwe Thuisbakker zorgde vervolgens voor een perfect resultaat. O zo verrukkelijk dit appel-mueslibrood voor een lui weekendontbijt. En omdat deze sneetjes zo gezond zijn – denk aan de noten, rozijnen en havermout -, mogen ze lekker dik geplamuurd worden met roomboter!
Appel-mueslibrood voor een lui weekendontbijt
Ingrediënten:
500 gr volkorenmeel
10 gr zout
15 gr boter
9 gr gedroogde gist
300 ml water, lauwwarm
50 gr blanke hazelnoten
1 appel, in kleine stukjes
¼ citroen, sap
25 gr bruine basterdsuiker
½ tl kaneel
125 gr rozijnen, geweld in 30 ml water
200 gr muesli (of havervlokken)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C (180˚ C hetelucht).
Vet een broodvorm van 25 centimeter in.
Maak van de ingrediënten voor het deeg een soepel brooddeeg.
Kneed het deeg goed door, minstens 10 minuten. Laat dit afgedekt 1 uur op een warme plaats rijzen.
Rooster intussen op een droge bakplaat de hazelnoten in ongeveer 5 minuten in de oven goudbruin.
0 reacties