In Italië is de kookstijl cucina povera nooit volledig verdwenen, maar heeft in de laatste jaren juist weer aan populariteit gewonnen. Dit is waarschijnlijk ingegeven door de tijdgeest: duurzaamheid, no waste en optimale benutting van lokale producten zijn anno 2021 vaste waarden geworden in elke Westerse samenleving. Ik kan me hier helemaal in vinden. Goed eten hoeft niet per se duur te zijn en door producten van lokale bedrijven te betrekken, steunen we niet alleen de ondernemer, maar zorgen we tevens voor een minimale footprint. Waarom zouden we boontjes uit Kenia op ons bordje willen als we hier de prachtigste kolen verbouwen?
Gezien de geringe hoeveelheid ingrediënten mag je deze hartige taralli gerust een onderdeel van de cucina povera noemen. Knapperig brood op smaak gebracht met olijfolie, venkelzaad en zout. Meer is het niet en toch is het een razend populair zoutje in de hak van Italië. Simpel dus, maar heerlijk om weg te knabbelen bij een aperetivo.
Taralli een Italiaans zoutje met venkelzaad
Ingrediënten:
500 g patentbloem
125 ml extra vergine olijfolie
200 ml witte wijn
1 eetl venkelzaad
10 gr zout
500 g patentbloem
125 ml extra vergine olijfolie
200 ml witte wijn
1 eetl venkelzaad
10 gr zout
Bereidingswijze:
Meng in een standmixer met deeghaak alle ingrediënten.
Laat 5 minuten draaien tot het deeg een gladde, elastische structuur heeft.
(Natuurlijk kan je dit ook met de hand doen, vooral als je slechts de helft van dit recept gebruikt).
Vorm het deeg tot een bal, doe in een kom, dek af met plasticfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
Knip van het deeg vijftig stukjes van 15 gram en draai die met je handpalmen op het werkblad tot rolletjes van ongeveer 0,5 centimeter dik.
Dit gaat het beste als je géén bloem op het werkblad strooit. Verbind de twee uiteindes met elkaar zodat je een lusje krijgt. Leg ze naast elkaar op een schone theedoek bestoven met wat bloem.
Dit gaat het beste als je géén bloem op het werkblad strooit. Verbind de twee uiteindes met elkaar zodat je een lusje krijgt. Leg ze naast elkaar op een schone theedoek bestoven met wat bloem.
Verwarm de oven voor op 200 °C (180 ˚C hetelucht).
Breng een grote pan water aan de kook.
Doe telkens ongeveer 10 taralli in het water, wacht tot ze boven komen drijven en haal ze met een schuimspaan uit het water.
Leg op keukenpapier om uit te lekken en daarna op twee met bakpapier beklede bakplaten.
Bak in ongeveer 30 minuten mooi goudgeel. Haal uit de oven en laat afkoelen. Bewaar in een goed afgesloten doos.
Doe telkens ongeveer 10 taralli in het water, wacht tot ze boven komen drijven en haal ze met een schuimspaan uit het water.
Leg op keukenpapier om uit te lekken en daarna op twee met bakpapier beklede bakplaten.
Bak in ongeveer 30 minuten mooi goudgeel. Haal uit de oven en laat afkoelen. Bewaar in een goed afgesloten doos.
0 reacties