Wat kan een mens toch intens naar zonnige oorden verlangen, vooral als een zure noordenwind rond je oren wappert en je de thermostaat bij thuiskomst nog maar eens een graadje hoger zet. Dan wil je je liefst toch even gelukzalig laten meedeinen op de Mediterrane golven van koesterende klanken en tongstrelende hapjes? Je onderdompelen in tijdloosheid en een geruststellende overvloed aan gouden zonnestralen. Citroenen en olijven aan de bomen, zoete tomaten binnen handbereik, aubergines en courgettes in overvloed, evenals de meest verrukkelijkste kruiden. Niet zo gek dat je van zo’n weelderige lading aan zondoorstoofde producten zoveel smakelijke gerechten krijgt voorgeschoteld.
Tsja, het zit er helaas allemaal nog lang niet in, die ontspannende vakanties met dito etentjes naar zuidelijker landen. Ik heb bange voorgevoelens dat we het ook dit jaar zullen moeten stellen met ons eigen waterige zonnetje, waar met de regelmaat van de klok, ook nog eens dikke grijze wolken vóór hangen. Onder het motto “het is wat het is” ontvlucht ik vandaag dit deprimerende vooruitzicht door nogmaals al mijn kook- en bakboeken door te bladeren. En zie wat ik tegenkom: een Ravani Griekse cake met amandelen en een fris-zoete citroersiroop. De gedachte alleen al doet me watertanden. Aan de slag!
Ravani Griekse amandelcake met semolina
Ingrediënten: (voor 10-12 punten)
130 gr boter, op kamertemperatuur
150 gr suiker
1/4 theel zout
1,5 theel vanille-extract
4 eieren
60 gr bloem
125 gr semolina
75 gr amandelmeel
2 theel bakpoeder
Voor de suikersiroop:
270 gr suiker
270 ml water
1 citroen
1 kaneelstokje
+ 60 gr blanke amandelen voor garnering
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 ˚C (160 ˚C hetelucht).
Vet een ronde springvorm van 23 cm ø in en bekleed de bodem met bakpapier.
Doe de boter, suiker, zout en vanille-extract in een mengkom en mix dit romig.
Voeg één voor één de eieren toe en klop na iedere toevoeging goed door.
Meng bloem, semolina, amandelmeel en bakpoeder in een andere kom.
Spatel dit voorzichtig door het boter-eimengsel.
Giet het beslag in de vorm en bak de cake in 25-25 minuten goudbruin en gaar.
Neem de cake uit de oven en laat hem in de vorm iets afkoelen.
Doe, terwijl de cake in de oven staat, de suiker met het water in een steelpannetje. Schil met een dunschiller drie sliertjes van een (biologische) citroen en doe deze samen met het kaneelstokje bij het suikerwater.
Laat dit 5 minuten doorkoken.
Pers het sap van een halve citroen uit en voeg dit toe aan de suikersiroop.
Verdeel de nog warme siroop lepel voor lepel over de nog warme cake. (Ik prikte hiervoor een tiental gaatjes in de bovenkant, om de siroop beter te laten opnemen).
Laat de cake helemaal afkoelen alvorens je hem uit de vorm haalt.
Rooster de amandelen 8-10 minuten en decoreer de cake hiermee.
Bron recept: Rutger bakt – Rutger van den Broek
Lijkt me heerlijk! En ik heb nog semolina staan van een broodrecept van jou dat manlief eens geprobeerd had.
Persoonlijk vond ik de structuur van deze cake prettiger dan die van de traditionele. Beetje meer structuur. Iets droger, maar dat wordt helemaal verholpen door de siroop. Ben benieuwd naar je bevindingen, Myriam!