Iedereen heeft wel een bucketlist. Een lijst met zaken welke je allemaal nog een keer zou willen proberen in dit leven. Ik heb er zelfs twee en mijn trouwe lezer begrijpt het al: één van die lijstjes bestaat louter en alleen uit nog te maken recepten. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt deze lijst langer en langer, want de stroom aan kookboeken, kookmagazines en on-line receptenideeën blijft alsmaar toenemen.
Zo kwam Ramon Brugman (je weet wel, de chef van het programma Binnenstebuiten) met het inspirerende boekje Dips. Naast de meest geurige dipjes en spreads ook allerlei soorten brooddeegjes, stengels en tortilla’s, bijeen gesprokkeld uit zo’n beetje alle landen ter wereld. Heel handig om de in dit boek genoemde dipjes op uit te smeren.
Naanbrood staat er ook in, om zelf te maken natuurlijk. Meestal kocht ik deze in een pakje. Die van Patak’s. Omdat je er vaak spicy gerechten naast eet, is zo’n afbakbroodje nog best te hachelen. Vandaag heb ik ook in deze gewoonte verandering gebracht. Naanbrood bakken is met dit recept, zoals met veel dingen trouwens, een fluitje van een cent. Je hebt er echt geen tandoori-oven voor nodig, want in een koekenpan met wat olie lukt het ook prima. Ik zeg: gewoon proberen. Mijn recepten to-do-list kent in ieder geval weer één item minder. Happy!
Zo kwam Ramon Brugman (je weet wel, de chef van het programma Binnenstebuiten) met het inspirerende boekje Dips. Naast de meest geurige dipjes en spreads ook allerlei soorten brooddeegjes, stengels en tortilla’s, bijeen gesprokkeld uit zo’n beetje alle landen ter wereld. Heel handig om de in dit boek genoemde dipjes op uit te smeren.
Naanbrood staat er ook in, om zelf te maken natuurlijk. Meestal kocht ik deze in een pakje. Die van Patak’s. Omdat je er vaak spicy gerechten naast eet, is zo’n afbakbroodje nog best te hachelen. Vandaag heb ik ook in deze gewoonte verandering gebracht. Naanbrood bakken is met dit recept, zoals met veel dingen trouwens, een fluitje van een cent. Je hebt er echt geen tandoori-oven voor nodig, want in een koekenpan met wat olie lukt het ook prima. Ik zeg: gewoon proberen. Mijn recepten to-do-list kent in ieder geval weer één item minder. Happy!
Naanbrood de zelfgemaakte versie
Ingrediënten:
150 ml lauwwarm water
5 gr gedroogde gist
400 gr bloem
2 eetl suiker
½ theel gemalen komijn
½ theel gemalen korianderzaad
2 theel zout
120 g volle yoghurt, op kamertemperatuur
30 gr boter
2 tenen knoflook
olie, om in te bakken
150 ml lauwwarm water
5 gr gedroogde gist
400 gr bloem
2 eetl suiker
½ theel gemalen komijn
½ theel gemalen korianderzaad
2 theel zout
120 g volle yoghurt, op kamertemperatuur
30 gr boter
2 tenen knoflook
olie, om in te bakken
Meng het lauwwarme water met de gist. Meng alle droge ingrediënten. Voeg de yoghurt en het gistmengsel bij de droge ingrediënten.
Kneed circa 8 minuten in de keukenmachine tot een glad deeg.
Laat afgedekt met een vochtige doek 1 uur rijzen.
Kneed circa 8 minuten in de keukenmachine tot een glad deeg.
Laat afgedekt met een vochtige doek 1 uur rijzen.
Verdeel het deeg in 4 stukken en duw in de olie plat.
Bak de naan in een koekenpan met een beetje olie circa 3 tot 4 minuten per kant.
Leg ze na het bakken onder een keukenhanddoek zodat ze lekker zacht blijven.
Lekker met zelfgemaakte raïta en geroosterde aubergines.
N.B. Ik word niet gesponsord om dit artikel te publiceren. Bovendien heb ik geen enkele commerciële connectie met de uitgever of auteur van het in dit artikel vermelde boek. Ik schrijf slechts over zaken die mij persoonlijk in beroering brengen.
Bak de naan in een koekenpan met een beetje olie circa 3 tot 4 minuten per kant.
Leg ze na het bakken onder een keukenhanddoek zodat ze lekker zacht blijven.
Lekker met zelfgemaakte raïta en geroosterde aubergines.
N.B. Ik word niet gesponsord om dit artikel te publiceren. Bovendien heb ik geen enkele commerciële connectie met de uitgever of auteur van het in dit artikel vermelde boek. Ik schrijf slechts over zaken die mij persoonlijk in beroering brengen.
Dag Nel,
Lijken mij heerlijke broodjes!
Wat doe je met de boter? Door het deeg?
gr. Jan
Ja hoor Jan, de boter gaat door het deeg, dit hoort ook bij de zgn “droge ingrediënten”. Je hebt een scherpe blik, petje af!