Mocht ik ooit nog eens opnieuw geboren worden, dan wil ik dat mijn wiegje ergens in het Verenigd Koninkrijk komt te staan. Waarom dat is? Ik heb werkelijk geen idee. Feit is wel dat ik me enorm aangetrokken voel tot de op tradities gestoelde Britse kneuterigheid.
Sterker nog: ik ben idolaat van de servant bells in Downtown Abbey, van de veelomvattende bakcultuur met de bijbehorende imposante AGA’S en ook de overvloedig gevulde picknickmanden, inclusief het obligate geruite kleedje, voor een relaxte zondagmiddag aan de waterkant, doen mij zwijmelen. Let op: dan heb ik het nog niet eens over de oogverblindende symmetrische tuinen, de karakteristieke uithangborden van de pubs die een warme, gemoedelijke sfeer suggereren, het verlokkelijke aardewerk van Emma Bridgewater én natuurlijk de eindeloze koppen sterke Engelse thee.
Ondanks mijn voorkeur voor gelijkheid en broederschap houd ik van de Britse way of life. Ze zijn prettig excentriek, individualistisch en onverstoorbaar. Oké, die stiff upper lip is wel een dingetje waar ik even aan zal moeten wennen. Als gevoelsmens lijkt het me een lastige zaak om onder alle omstandigheden stoïcijns door te gaan. Het “himmelhoch jauchzend und zum tode betrübt” is nu eenmaal op de gemiddelde Engelsman niet echt van toepassing.
Maar goed, de gemeenschappelijkheid ligt wat mij betreft toch vooral in de thee en de onweerstaanbare koekies. Deze Cornish fairings zijn traditionele zoete lekkernijen die sinds de 16de eeuw op Engelse kermissen of fairs werden verkocht. De oorsprong ervan ligt in Cornwall, vandaar de naam van deze koekjes. Ze zijn heerlijk kruidig en smaakvol, perfect voor na een herfstwandeling met een hete kop chocolademelk of thee.
Cornish fairings
Ingrediënten: voor circa 14 koekjes
50 gr boter, kamertemperatuur
100 gr bloem
50 g bruine suiker
1 theel koekkruiden *
½ theel gember, gemalen
55 g golden syrup of maple syrup
1 theel natriumbicarbonaat of baking soda
1 theel bakpoeder
snufje zeezout
* Ik gebruik hiervoor pain d’epices van het merk Terre Exotique. Je proeft in deze melange overduidelijk de specerijen, zoals kaneel, koriander, anijs, venkel, gember, kruidnagel, groene kardemom, nootmuskaat en zwarte peper. Te verkrijgen bij Cavad’or. Een openbaring in vergelijking met de potjes koekkruiden uit de supermarkt.
Verwarm je oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Wrijf de boter door de bloem, suiker en specerijen.
Verwarm de golden syrup in een pan en voeg de rest van de ingrediënten toe. Vermeng goed en laat afkoelen.
Kneed het deeg en gebruik ongeveer 18 gram per koekje. Rol bolletjes en druk lichtjes in op de bakplaat.
Bak 8-10 minuten (bij mij duurde het 12-15 minuten) en laat afkoelen op een rooster.
De koekjes worden plat en krijgen leuke barstjes. Ze blijven een dag krokant, daarna worden ze zachter.
Bron: Brits bakboek – Regula Ysewijn
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks