Favoriete opkikker: mijn dagelijkse glaasje wijn. En denk nu niet meteen aan een zwaar verslaafd persoon, ook niet aan iemand die zegt een “gezelligheidsdrinker” te zijn, maar in korte tijd 2 flessen achterover weet te kiepen, nee, ik drink per dag één glas. Op een vaste tijd, namelijk 5 uur. Voor G en ik is dat de officiële aanvangstijd. Vóór dat tijdstip krijgt drinken toch altijd een ietwat dubieus karakter.
Enfin, wijn dus. Overal te koop, maar in de meeste gevallen afkomstig uit zuidelijke landen als Italië, Spanje, Frankrijk of de zogenaamde Nieuwe Wereld. Landen met veel zonuren waar de druiven door het droge klimaat prima gedijen. Nederland werd tot voor kort niet als een ideaal druivengebied gezien, het zou te guur en te nat om druivenstokken aan te planten.
Wijnhoeve De Kleine Schorre
In het pittoreske plaatsje Dreischor (Zld) denkt Johan van de Velde daar heel anders over. Hij is inmiddels directeur – zelf hanteert hij liever de titel wijnboer – van een florerende wijnhoeve met 10 hectare aanplant van verschillende druivenrassen. Vader Krijn-Jan legt de kiem hiervoor, tezamen met enkele enthousiaste buurmannen, die heilig geloven in het opzetten van een wijngaard. Temeer omdat er in de aardappel- en spruitjeshandel weinig te verdienen valt.
Intensief heen en weer peddelen tussen het druivenrijke Luxemburg en Dreischor is bedoeld om kennis en ervaring op te doen. Uiteindelijk resulteert dit in het opstarten van een fonkelnieuw bedrijf: De Kleine Schorre genaamd. De Schouwse grond ondergaat enige verbetering, diverse druivenrassen worden uitgeprobeerd en uiteindelijk gaat men van start. In de eerste jaren is er uiteraard geen sprake van enig rendement. Er moet flink worden geïnvesteerd om de eerste oogst van 2004 te kunnen verwerken.
Samenwerking met KLM
Het harde werken loont. In 2006 proeft een inkoper van KLM de pinot blanc van De Kleine Schorre. Hij is zeer enthousiast en in 2007 is er een definitief akkoord. Onze Koninklijke Luchtvaart Maatschappij gaat Zeeuwse wijn schenken op hun intercontinentale vluchten, een gegeven waar Johan erg mee in zijn nopjes is. Betere promotie bestaat immers niet.
Inmiddels heeft deze overeenkomst zich gecontinueerd, zodat ook anno 2018 reizigers kunnen genieten van het Zeeuwse druivennat. Hiermee wordt meteen het imago van de Nederlandse wijnen naar een hoger plan getild, want dat behoeft nog wel enige verbetering.
Hubrecht Duijker, Nederlands meest bekendste en gelauwerde vinoloog, is van mening dat het geheim van de overwegend loepzuivere wijnen van De Kleine Schorre, gelegen is in de schelpenlaag onder de Zeeuwse klei. Deze laag is een ideale voedingsbodem voor de kalk vragende witte druivenrassen. Zelfs een vergelijking met de befaamde Loirewijnen durft Hubrecht te trekken.
Druivenrassen
Johan van de Velde wil het aantal druivenrassen voor zijn wijnen beperkt houden tot vier, allen oorspronkelijk afkomstig uit de Franse Elzas. Dit zijn de Pinot Gris, Pinot Blanc, Auxerrois en Rivaner. Tijdens mijn bezoek aan De Kleine Schorre heb ik ze stuk voor stuk geproefd. Mijn favoriet is de Pinot Gris, een krachtige en bijzonder verfijnde wijn met complexe geuren en licht rokerige tonen. Uitstekend te combineren met een plateau fruits de Mer, die G en ik ter plekke nuttigen in het proeflokaal.
De Auxerrois komt wat mij betreft direct daarna. Sappig met veel frisse fruittonen, zoals appel, citrus en een zweempje perzik. In gedachten proef ik de combi met gebakken tong.
In het authentiek ingerichte proeflokaal valt er van dinsdag t/m zondag (09.00 – 19.00 uur) te proeven van al deze topwijnen, eventueel gecombineerd met bijpassende gerechten. En bent u toch op deze unieke locatie, kies dan meteen voor een rondleiding. Hierin wordt alles verteld over het groeiproces van de druiven, de aansluitende pluk en het bottelingsproces.
N.B. Ik word niet gesponsord om dit artikel te publiceren. Bovendien heb ik geen enkele commerciële connectie met Wijnhoeve De Kleine Schorre en/of de bedrijfsvoerders hiervan. Ik schrijf slechts over zaken die mij persoonlijk in beroering brengen.
0 reacties