Home » Recepten » Soepen » Groentebouillon à la Yvette van Boven

Groentebouillon à la Yvette van Boven

24 04 2018 | Soepen, Yvette van Boven | 0 Reacties

Wat een heerlijk mens is het toch, deze kookbroekenschrijfster. Samen met haar schattige hondje Marie heeft ze mijn hart voor altijd weten te stelen. Zo ongedwongen, zo spontaan en met haar recepten toch altijd weer nét iets anders-dan-anders. Haar stijl is verfrissend en authentiek, tussen al het jeugdige, hippe Amerikaanse en Australische kookgeweld van vandaag. Natuurlijk heb ik het over Yvette van Boven.

In haar laatste boek Home Sweet Home staan heel veel smakelijke gerechten. Wat te denken van uiensoep met Guinness? Of de traditionele shepherd’s pie? Een tea-whiskey cake? Ook deze groentebouillon komt uit dit boek. 

 Omdat de weersomstandigheden zich even in een dipje bevinden, was het vandaag een uitgelezen dag om veel groenten en kruiden in de pan te doen met minstens 4 liter water. Na het wassen en snijden heb je er geen omkijken meer aan. Laat alles maar lekker zachtjes inkoken, liefst een uur of vier.

Daarna af laten koelen en in kleine porties invriezen. Zo heb je altijd zelfgetrokken, gezonde bouillon voorhanden. Voor sauzen bijvoorbeeld. En wil je een niet vegetarisch soepje? Draai dan wat gehaktballetjes en gaar ze in deze bouillon, samen met de andere groenten.

Groentebouillon à la Yvette van Boven

Ingrediënten:
2 uien, gehalveerd, met 4 kruidnagels erin
1 knolselderij, geschild en in stukken
1 stronk bleekselderij
2 preien, in grove stukken
3 wortelen, in grove stukken
4 teentjes knoflook
3 laurierblaadjes
peterselie, tijm
1 eetl zwarte peperkorrels
3-4 stukjes foelie
2 eetl korianderzaad optioneel
zout

Bereidingswijze:
Doe alles in de grootste pan die je in huis hebt.
Giet er zeker 5 tot 6 liter koud water op en breng het aan de kook.
Draai het vuur laag. Laat de groentebouillon daarna nog circa 3 à 4 uur op zacht vuur tot ongeveer de helft inkoken.
Schep tussendoor voorzichtig met een schuimspaan het schuim van het oppervlak.
Zeef de bouillon of giet hem door een vergiet waar je een schone theedoek in hebt gelegd.
Laat afkoelen.
Breng de bouillon verder op smaak met peper en zout.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Zomerse doperwtensoep met dragon - Eetplezier & Meer - […] gesnipperd300 gr doperwtjes (liefst verse natuurlijk)1 courgette, geschild in kleine blokjes1 liter groentebouilloneetlepel fijngehakte verse […]
  2. Witlofsalade met walnoten, dadels en kaas - Eetplezier & Meer - […] verder is er ’s avonds een vers gebakken bladerdeegbakje met daarin homemade ragout. Wel eerst bouillon maken natuurlijk. Van rundvlees…
  3. Risotto uit de oven - Eetplezier & Meer - […] betreft, maar geloof me, dit was het resultaat van 25 minuten in de oven. Mijn (zelfgetrokken) groentebouillon was erg…

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.