Far Breton à la Alain Caron

Na een maand van stilte op dit blog, was het de hoogste tijd om mezelf weer eens te trakteren op een experiment in de categorie Bak & Plak. Supergemakkelijk, dit recept voor Bretonse koek, echt iets voor mij. Het lijkt sterk op een clafoutis; het verschil zit hem voornamelijk in de drank die een onmisbaar onderdeel is van deze far.

Van mijn Franse buufje had ik een zakje overheerlijke pruneaux d’Agen gekregen. Kennen jullie het verschil met de gewone gedroogde pruimen? Pruneaux zijn gedroogde pruimedanten en die uit Agen zijn beroemd om hun sappige heerlijkheid. Ik heb ze gebruikt in dit recept, vanwege hun intense smaak.

Ingrediënten:
125 gr gedroogde pruimen, zonder pit
100 gr bloem
snufje zout
500 ml melk
125 gr suiker
2 eieren
2 eetl rum
boter, om in te vetten

Bereidingswijze:
Week de pruimen in een kom met heet water tot ze zacht zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Laat ze uitlekken.

Verwarm de oven voor op 175 °C.
Vet een ovenschaal in en leg de pruimen op de bodem van de schaal.

Zeef de bloem met het zout boven een kom. Maak een kuiltje in het midden en giet hier de melk in.

Klop met een garde de melk door de bloem.
Voeg de suiker, de eieren en de rum toe en blijf kloppen tot het een glad beslag is.

Giet het beslag over de pruimen in de schaal.

Bak de far 75-90 minuten in de voorverwarmde oven. De far moet mooi bruin zijn en als je er met een vork in prikt, moet deze er droog uitkomen.

Eet deze far lauw-warm of op kamertemperatuur.

Bron: De Bijbel van de Franse keuken – Alain Caron


print

2 Replies to “Far Breton à la Alain Caron”

  1. Ik ben zo ontzettend dol op dit soort gebak! Maar ik maak het nooit. Eet het eigenlijk alleen ter plaatse, van een goede bakker. Maar nu loopt het water mij in de mond en komt ie toch op het ‘to do’lijstje! Ik heb al twee jaar een pot pruimen op port staan, zijn ook heerlijk hier in lijkt me! Dank voor de inspiratie! Groet Nicolet

    1. Dat lijkt me een goed idee, Nicolet. De pruimen zullen er heerlijk in smaken en lekker sappig zijn. Wel even goed laten uitlekken, hoor! Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.