Chocolade-ijs met piment van Kees Raat

Eigenlijk is er maar één ijsmeester in Nederland waar ik blind op durf te vertrouwen. Zijn naam is Kees Raat. Alle recepten uit zijn boek IJstijd zijn heerlijk van smaak. Als je de bereidingswijze nauwkeurig opvolgt, mislukt er geen enkel recept.  Deze chocoladekick had ik nog nooit geprobeerd. Het recept is te vinden op de allerlaatste bladzijde van zijn boek. Piment in ijs! Hoe kom je erop? Nou, probeer het maar, de toch al diepe smaak van pure chocolade krijgt een nog intenser karakter. Volgens Raat is dit hét geheim voor de ultieme chocoladekick!

Persoonlijk vind ik chocolade-ijs het lekkerst met een andere smaak ernaast. Framboos bijvoorbeeld of advocaat. Helaas ontbrak het me aan tijd en geduld om daar een beproefd recept voor te vinden. Dus werd het traditioneel vanille-ijs. Saai? Echt niet. Een ijsbereiding met geurige vanillestokjes, slagroom, eigeel, melk en suiker  kun je toch van z’n-lang-zal-z’n-leven niet saai noemen? 

Chocolade-ijs met piment

Ingredienten:
25 gr pure chocolade (70% cacao)
55 gr slagroom
30 gr druivensuiker
50 gr eierdooier
335 gr melk
30 gr melkpoeder
0,5 gr zout
2 gr piment
25 gr cacaopoeder
60 gr suiker

Bereidingswijze:
Hak de chocolade fijn en doe deze samen met de slagroom in een vuurvaste kom en zet deze in ijskoud water.

Doe de druivensuiker met de eierdooier in een andere kom en klop het met een garde tot het fluffy en lichtgeel is.
Meng het melkpoeder met de suiker en het zout.
Voeg dit bij de melk, piment en cacaopoeder in een pan.

Roer het geheel met een garde goed door.
Zet de pan op het vuur en verwarm het op een laag pitje tot 85˚.

Giet hierna een kwart van het verwarmde melkmengsel bij de losgeklopte eierdooier. Dit heet een “huwelijkje maken”.
Roer met een garde goed door en giet het mengsel vervolgens terug in de pan. 

Zet het vuur hoger en blijf met de garde roeren tot het mengsel opnieuw de 85˚ bereikt heeft.

Giet het warme mengsel direct bij de gekoelde slagroom met cacao. Roer het opnieuw goed door.

Laat de compositie afkoelen tot kamertemperatuur of zet het in de koelkast totdat je het ijs gaat bereiden. Doe het in de ijsmachine en laat draaien tot de gewenste consistentie.

Bron: IJstijd – Kees Raat

 

 

print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook