Als je in Zeeland woont, werkt en leeft, raak je vanzelf verslingerd aan al die mooie Zeeuwse producten. Dit Zeeuws spek is daar een voorbeeld van: onbeschrijflijk lekker, vooral als het net uit de oven komt. Bijna elke slager in Zeeland heeft het dan ook in zijn assortiment.
Maar waarom zou een mens het niet eens proberen zelf te maken? Het lijkt een hoop gedoe en ja, het pekelen en marineren duurt allemaal vrij lang, maar doe het zeker niet korter of langer, want geloof me: je wordt er voor beloond! Ik ben dan ook niet bevreesd wordt een randje vet. Vet = smaak!
Nog even een waarschuwing vooraf: de pekel wordt zonder water gemaakt. Dit heet “droogpekelen”. Ik wist het ook niet en ging tijdens de bereiding ervan bijna de mist in. Off we go.
Zeeuws spek zelf maken
Ingrediënten: (4 personen)
1 kg buikspek (bijv. Livar)
1 kg pekel (zie hieronder)
5 dl spekmarinade (zie hieronder)
pikante mosterd
peper/fleur de sel
voor de pekel:
600 gr suiker
450 gr zout
2 eetlepels zwarte peperbollen
10 teentjes knoflook in kleine stukjes
3 takken tijm
3 takken rozemarijn
voor de spekmarinade:
5 gr zwarte peper
12 gr uipoeder
16 gr tandoorikruiden
120 gr mosterd
2 teentjes geperste knoflook
300 gr honing
300 gr ketjap
320 gr sojasaus (geen ketjap dus)
Bereidingswijze:
Meng alle ingrediënten voor de pekel.
Wrijf het buikspek goed in met de pekel en laat het 24 uur in de koeling pekelen. Je zult zien dat daarna veel vocht aan het spek is onttrokken. De kleur is ook anders geworden.
Meng nu alle ingrediënten voor de spekmarinade door elkaar.
Spoel het spek daarna goed af onder koud water en dep het droog.
Leg het vlees in de marinade en laat het 48 uur in de koeling marineren.
Haal het spek uit de marinade en snijd het vet in ruitjes. Bewaar de marinade!
Bak het spek in een oven van 140˚. Lak elke 10 minuten met de marinade. Hoe lang? In het recept staat 40 minuten, maar binnen die tijd komt het echt niet gaar. Ik heb het zelf zo’n 70 minuten in de oven gehad. Daarna was het goed gaar (kerntemperatuur 70˚) en heerlijk mals. Het is allemaal een beetje afhankelijk van je oven.
En daarna: lekker smikkelen!
Bron: Simple Food – Sergio Herman
Ik heb ‘m even opgeslagen. Zal tzt toch wel weer een keer bij de Sligro komen en dan heb ik een mooie reden om buikspek in te slaan..
Daar sluit ik me bij aan 🙂
“sojasaus” geen ketjap, zeg er dan wel even bij welke sojasaus,
er zijn tientallen soorten met uiteenlopende smaken.
Ik heb net het spek gepekeld en ga nu de marinade maken.
Ik ben heel benieuwd hoe je resultaat wordt, Monique! En vooral: hoe het je zal smaken. Laat het gerust even weten. Succes.