Home » Recepten » Vleesgerechten » Zeeuws spek zelf maken

Zeeuws spek zelf maken

3 04 2017 | Holland, Sergio Herman, Vleesgerechten | 5 reacties

Als je in Zeeland woont, werkt en leeft, raak je vanzelf verslingerd aan al die mooie Zeeuwse producten. Dit Zeeuws spek is daar een voorbeeld van: onbeschrijflijk lekker, vooral als het net uit de oven komt. Bijna elke slager in Zeeland heeft het dan ook in zijn assortiment.

Maar waarom zou een mens het niet eens proberen zelf te maken? Het lijkt een hoop gedoe en ja, het pekelen en marineren duurt allemaal vrij lang, maar doe het zeker niet korter of langer, want geloof me: je wordt er voor beloond! Ik ben dan ook niet bevreesd wordt een randje vet. Vet = smaak!

Nog even een waarschuwing vooraf: de pekel wordt zonder water gemaakt. Dit heet “droogpekelen”. Ik wist het ook niet en ging tijdens de bereiding ervan bijna de mist in. Off we go.

Zeeuws spek zelf maken

Ingrediënten: (4 personen)
1 kg buikspek (bijv. Livar)
1 kg pekel (zie hieronder)
5 dl spekmarinade (zie hieronder)
pikante mosterd
peper/fleur de sel

voor de pekel:
600 gr suiker
450 gr zout
2 eetlepels zwarte peperbollen
10 teentjes knoflook in kleine stukjes
3 takken tijm
3 takken rozemarijn

voor de spekmarinade:
5 gr zwarte peper
12 gr uipoeder
16 gr tandoorikruiden
120 gr mosterd
2 teentjes geperste knoflook
300 gr honing
300 gr ketjap
320 gr sojasaus (geen ketjap dus)

Bereidingswijze:
Meng alle ingrediënten voor de pekel.
Wrijf het buikspek goed in met de pekel en laat het 24 uur in de koeling pekelen. Je zult zien dat daarna veel vocht aan het spek is onttrokken. De kleur is ook anders geworden.

Meng nu alle ingrediënten voor de spekmarinade door elkaar.
Spoel het spek daarna goed af onder koud water en dep het droog.
Leg het vlees in de marinade en laat het 48 uur in de koeling marineren.

Haal het spek uit de marinade en snijd het vet in ruitjes. Bewaar de marinade!
Bak het spek in een oven van 140˚. Lak elke 10 minuten met de marinade. Hoe lang? In het recept staat 40 minuten, maar binnen die tijd komt het echt niet gaar. Ik heb het zelf zo’n 70 minuten in de oven gehad. Daarna was het goed gaar (kerntemperatuur 70˚) en heerlijk mals. Het is allemaal een beetje afhankelijk van je oven.

En daarna: lekker smikkelen!

Zeeuws spek

Bron: Simple Food – Sergio Herman

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

5 Reacties

  1. Tessa

    Ik heb ‘m even opgeslagen. Zal tzt toch wel weer een keer bij de Sligro komen en dan heb ik een mooie reden om buikspek in te slaan..

    Antwoord
  2. Ed

    “sojasaus” geen ketjap, zeg er dan wel even bij welke sojasaus,
    er zijn tientallen soorten met uiteenlopende smaken.

    Antwoord
  3. Monique van de Wijngaard

    Ik heb net het spek gepekeld en ga nu de marinade maken.

    Antwoord
    • nellnijssen

      Ik ben heel benieuwd hoe je resultaat wordt, Monique! En vooral: hoe het je zal smaken. Laat het gerust even weten. Succes.

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.