Witlofsalade met serranoham, perzik en croutons



Wreed werd ik gisterenmorgen uit mijn slaap gewekt door de indringende stem van een nieuwslezer. Door de laatste flarden van een droom heen, versta ik wederom het woord aanslag. Verlamd van afschuw, luister ik een tiental minuten naar alle verschrikkingen die zich hadden voorgedaan de avond ervoor.

Het was donderdag. Donderdag de veertiende. Dag van de vrijheid voor veel Franstalige mensen. Opeens lijkt die vrijheid voor de zoveelste keer een zelfgeblazen zeepbel die in luttele seconden uiteen kan spatten. Ik vind het moeilijk om aan deze gedachte te wennen en lummel me deze dag door. Ik had zoveel plannen, maar het doet er even niet meer toe. Alle bezigheden lijken zo triviaal, als je het afzet tegen dit weerzinwekkende nieuws.

Dan word ik gedreven om te zoeken naar woorden die misschien een fractie van mijn gedachten kunnen weergeven. Taal is en blijft mijn steun en toevluchtsoord in tijden van verwarring. Ik plaats een klein gedichtje op Facebook en ben blij dit gedeeld te kunnen hebben.

Maar goed, ’s avonds dient er wel iets gegeten te worden, al ontbreekt het me aan echte trek. Ik besluit een salade te maken van ingrediënten die ik in huis heb. Een lichte, frisse witlofsalade met een scala aan zoute en zoete smaakjes, die gemakkelijk verteerbaar is.

Witlofsalade met serranoham, perzik en croutons

Ingrediënten: (voor 2 personen)
3 strookjes witlof
2 wilde perziken
50 gr Old Amsterdam
1/2 ons serranoham
handvol gezouten cashewnoten
2 oude, witte boterhammen, zonder korst

voor de dressing:
2 eetl mayonaise
2 eetl yoghurt (ik gebruikte Skyr)
lik mosterd
citroensap
scheutje gembersiroop
peper/zout

Bereidingswijze:
Begin met alle ingrediënten voor de dressing, door elkaar te mengen.

Snijd de witlof doormidden, verwijder het harde binnenste en snijd ze daarna in smalle reepjes. Meng onmiddellijk met de dressing om verkleuren te voorkomen.

Snijd de kaas in piepkleine blokjes.
Ontdoe de perzik van de schil, snijd plakken tot aan de pit en halveer vervolgens de plakken.
Hak de noten fijn.

Meng alles goed door elkaar. Zet tot gebruik koel weg.

Wrijf met een doorgesneden teen knoflook over de boterhammen.
Snijd de korsten van het brood en snijd het daarna in dobbelsteentjes.
Verhit twee eetlepels olie in een koekenpan.
Bak de blokjes brood zachtjes op een middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn.
Strooi er de fijngehakte peterselie overheen.
Laat de croutons uitlekken op een bord, bekleed met keukenpapier.

Dien de salade op en strooi er de croutons overheen, eventueel met nog wat gehakte cashewnoten.

Witlofsalade met serrahom perzik en croutons

print

6 antwoorden op “Witlofsalade met serranoham, perzik en croutons”

    1. Ja, gek is dat eigenlijk. In Nederland koop je een heel jaar witlof. Ik weet dat dat in België anders is. Ik vind “jullie” witlof ook vele malen lekkerder. Het heet dan ook grondwitloof en bij ons gewoon witlof. Ik denk op hydrocultuur gekweekt of zo.

      1. O ja, dat kan best. Hydrocultuur is er hier ook vroeger dan grondwitloof maar toch pas in september/oktober dacht ik. Wel een lekkere salade hoor.

    1. Je hebt gelijk, Mieke, nergens een printkop. Maar als je weet hoe knippen en plakken werkt, is het eigenlijk simpel om iets te kopiëren. Toon breng je me wel op een idee, ik ga er naar kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.