Frittata van groene asperges met geitenkaas

Wit of groen. Ik lust ze in beide kleuren. Natuurlijk heb ik het over asperges. En ik bof maar weer, want niet ver van ons buitenverblijfje worden deze groene jongens geteeld. Vers, verser, verst dus, en daarmee niet alleen een heerlijke, maar tevens gezonde groente. Onbespoten en gegroeid in de zilte Zeeuwse lucht. Van eind april tot 21 juni (en geen dag later) worden de asperges gesneden. Liefhebbers uit Zeeland weten dat familie Vermeer (Smidsweg 24 in Noordwelle) al meer dan 25 jaar dit “groene goud” verbouwd.

Wanneer de asperges circa 25 cm boven het bed uitgroeien worden ze meteen gesneden. Dit is handwerk. Vervolgens gaan ze zo snel mogelijk de koeling in omdat de beste bewaartemperatuur 4 graden is.

Groene asperges hoeven niet geschild te worden. Het houtige uiteinde afbreken is voldoende. Je voelt vanzelf waar ze knikken. De kooktijd moet je kort houden. In 4 – 8 minuten zijn ze gaar. Als je ze roostert in de oven met olijfolie en grof zeezout (wat ik meestal doe), houd dan een temperatuur van 220 graden aan. Een minuutje of 8 – 10 tien is voldoende.

Vandaag een heel andere bereidingswijze. Verwerkt in een frittata krijg je opeens een bijzondere versie van deze groene mannetjes. Lekker en gemakkelijk.

Frittata van groene asperges met geitenkaas

Ingrediënten:
olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
1 bos groene asperges, in stukjes van 5 cm
125 g zachte geitenkaas,verkruimeld
100 ml slagroom
handvol verse basilicum
dille
75 g Parmezaanse kaas, gemalen
6 eieren
zout en peper

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak de ui in wat olijfolie tot ze zacht is, maar niet bruin.
Voeg de stukjes asperges toe en roerbak even mee.
Vet een quichevorm in en leg het ui-aspergemengsel erin.

In een kom klop je de eieren met de slagroom tot een luchtige liasion.
Voeg de in reepjes gesneden basilicum, de fijngsneden dille en de helft van de Parmezaanse kaas toe, evenals naar smaak zout en peper.
Verdeel de liasion over de asperges en verkruimel de geitenkaas erover.
Verdeel de rest van de Parmezaanse kaas er over.

Zet de schaal ongeveer 20-30 minuten in de oven tot het ei gestold is en de bovenkant bruin begint te kleuren.

print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.