Curry van aardappelen, erwtjes en tomaten (aloo dum)



En toen was daar die dag dat ik o zo’n verschrikkelijke trek had in Indiaas eten. Met raïta, pappadums en kulfi toe. Zonder vlees, kip of vis. Dan blijkt het, ondanks twee Indiase kookboeken op de plank, opeens niet zo gemakkelijk om een geschikt recept te vinden. Best raar eigenlijk. Vermoedelijk zegt het meer over mij dan over mijn kookboeken. Enfin, dan de vriendjes en vriendinnetjes op internet maar geraadpleegd. Die hadden stuk voor stuk waanzinnig bruikbare tips. Ik koos voor de curry van aardappelen, erwtjes en tomaten: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/potato_and_pea_curry_19537

Rick Stein is een man die het beste uit het leven weet te halen. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik dat eigenlijk vind van iedereen die eten hoog op zijn prioriteitenlijstje heeft staan. Hoe dan ook: Rick is een liefie. Een man naar mijn hart. En van dat soort mannen moet je het hebben. Tijdens zijn (televisie)reis door India kwam hij dit vegetarische gerecht tegen. Let op: in tegenstelling tot de meeste curry’s, is dit een enigszins droge versie. De aardappelen nemen veel van het vocht op. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om meer tomatenpulp toe te voegen. Ik heb dat bewust niet gedaan, omdat ik bang was dat daardoor de aroma’s van de kruiden teniet zou worden gedaan.

Een curry van aardappel, erwtjes, tomaten en koriander dus. Plus de gebruikelijke Indiase rataplan aan kruiden/specerijen. De asafoetida vormt een bijzonder element hierin. Nederlandse vertaling: duivelsdrek. Niet te krijgen alhier. Allicht niet, ik leef hier te midden van godsvruchtige lieden, wat moeten die met duivelse kruiden? Doet er ook niet echt toe. In plaats daarvan heb ik er nog wel wat extra groenten aan toegevoegd (deze kun je tegelijkertijd met de aardappelen erbij doen). Van aardappelen met erwtjes word je nooit groot en sterk, laat staan dat je er een oorlog mee gaat winnen.
O ja, de kulfi komt in een later blog aan bod. Die is té lekker om jullie in onwetendheid te houden. Be patient ….

Ik heb het recept alvast vertaald voor jullie. Handy!

Curry van aardappelen, erwtjes en tomaten

Ingrediënten:
1 kg aardappelen, geschild en in blokjes
4 eetlepels zonnebloemolie
1 theelepel kurkuma
3 eetlepels plantaardige olie
2 (Indiase) laurierblaadjes
¼ theelepels asafoetida
1 ui, zeer fijn gehakt
6 knoflookteentjes, geplet
5 cm verse gember, geraspt
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel komijn
1 theelepel ketoembar (koriander)
½ theelepel gedroogde mangopoeder (amchur)
½ theelepel kurkuma
½ theelepel zout
200 gr passata (tomatenpulp)
2 groene chili’s, in dunne reepjes gesneden
150 gr diepvrieserwtjes
1 theelepel garam masala
gehakte korianderblaadjes (om af te werken)

Bereidingswijze (voor de aardappelen):
Kook de aardappelen in water met zout circa 8 minuten tot ze en beetje zacht zijn.
Laat ze goed uitlekken.
Verhit de olie in een zware pan, voeg de aardappelen toe en bak zo’n vijf minuten tot ze goudbruin zijn.
Voeg de kurkuma toe en bak deze 30 seconden mee.
Zet de pan van het vuur.

Voor de curry:
Verwarm in een andere pan de olie op middelhoog vuur.
Voeg de laurierblaadjes toe en bak deze 1 minuut; doe er daarna de asafoetida bij en roer om.
Doe er de ui bij en bak deze 5 minuten. Voeg nu de knoflook en gember toe en bak nog zo’n 5 minuten tot alles licht goudbruin is. Pas op voor verbranden!
Nu kunnen de kruiden en zout erbij. Bak deze enkele minuten zachtjes aan.
Voeg de passata, chilipepers en 100 ml water toe en roer alles goed door elkaar.
Zet het vuur lager en doe de aardappelen erbij en leg het deksel op de pan.
Laat alles 10-15 minuten pruttelen. Als het te droog wordt, kun je wat water toevoegen.

Voeg de erwten toe en de garam masala. Kook nog 3-4 minuten zonder deksel tot de erwtjes gaar zijn.
Garneer de curry met vers gehakte koriander.

Curry van aardappelen, erwtjes en tomaten

print

6 antwoorden op “Curry van aardappelen, erwtjes en tomaten (aloo dum)”

  1. Dat klinkt goed. Ben op het moment ook een beetje in de curry-ban. Naar de kulfi ben ik ook benieuwd. Asafoetida heb ik ruim 20 jaar geleden nog wel geleerd in mijn opleiding, maar dat zijn andere recepten. In een gerecht heb ik het nog nooit gezien.

    1. Ik moest eerlijk gezegd zelf heel diep nadenken (en googlen). Toen ik -jaaaaaaaaaaaaaaaren geleden- de opleiding apothekersassistente deed, kreeg je een doos voor je met reageerbuisjes waar iets in zat, sennapeulen, lijnzaad, vanille, tijm en ook asafoetida zat er tussen. Een bruin/gelig bloemknopje. Alleen op school hebben we dit nog gezien, in de apotheek werd het al niet meer toegepast. Wij waren vast de laatste lichting die dit nog moesten leren. Als ik het nu teruglees lijkt het meer kookles. Op school hebben we nog wel eens “infusum” gemaakt, dan moest je bijvoorbeeld lijnzaad koken, filteren…..

  2. Asafoetida verkrijgbaar in elke goed gesorteerde toko, zeker bij de wat Indiaas georiënteerden.
    Persoonlijk ben ik niet zo kapot van Indiaas eten, zeker niet die met yoghurt toevoeging. Maar sommige gerechten vind ik toch wel lekker, zoals deze.
    Ik zou zelf een wat hetere variant er van maken en een beetje “lamsvleesch” er in.
    Maar ja, ik ben dan ook een gruwelijke carnivoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.