Chocolate chip cookies van boekweitmeel

Boekweit is duf. Boekweit is voor de diehards. For the crazy ones. The misfits. The rebels an the troublemakers. Or the ones who see things different.

Nou het ligt iets genuanceerder allemaal. Boekweit is een plant uit de duizendknoopfamilie. En in Nederland bestaat er een haat-liefde verhouding met deze plant, met name omdat de hele familie op één hoop wordt gegooid met de almaar verder opdringende Japanse duizendknoop, maar vooral toch omdat veel mensen het woord associëren met onkruid en geitenwollen sokken. Maar onkruid is een relatief begrip, wat onkruid is voor de één, ziet de ander als plezierig en decoratief. En geitenwollen sokken kunnen heerlijk warm zijn, als je – zoals ik – altijd kouwe pootjes hebt. Bovendien kent de familie prachtige exemplaren, zoals de Persicaria Darjeeling Red, een fraaie borderplant met rood-roze bloemaren. Tot zover de botanische verhandeling. Over naar het bikkesement.

Van tarwe wordt tarwemeel gemalen en van boekweit…… juist,  boekweitmeel! Jullie kennen het vast wel van de Franse galettes (hartige crêpes), de Aziatische sobanoedels of misschien zelfs van de oud-Hollandse balkenbrij. In tegenstelling tot tarwe is boekweit echter geen graan. Het zijn de driehoekige zaadjes van de plant die vermalen worden, hoewel dat sinds de komst van granen met een hogere opbrengst erg naar de achtergrond is verschoven. Dat is bijzonder jammer, want het meel vormt een prachtige aanvulling op ons hedendaagse voedingspatroon. Het bevat superveel magnesium en kalium, twee mineralen die bijdragen aan een gezondere zuur/base-balans. 

Boekweit bevat nagenoeg geen gluten, zodat het voor het bakken van brood helaas niet geschikt is. In deze chocolate chip cookies  daarentegen is het prima in te verwerken. Vooral ook omdat hierin meestal bakpoeder of baksoda wordt gebruikt, waardoor er ten minste enige rijsvorming ontstaat. Een ideaal koekje voor mensen met een glutenintolerantie.

Chocolate chip cookies van boekweitmeel

Ingrediënten: (voor 12-15 grote koeken of 20-25 kleinere koekjes)

100 g gezouten roomboter
45 g suiker
65 g bruine suiker
½ tl vanille-extract
1 eidooier
150 g boekweitmeel
½ tl bakpoeder
1 mespuntje zeezout
100 g pure chocolade (minimaal 85% cacao), grof gehakt
optioneel: 40 g pecannoten, grof gehakt
 
Bereidingswijze:
Smelt de roomboter en laat afkoelen.
 
Voeg de 2 soorten suiker, het vanille-extract en de eidooier toe aan de roomboter en mix tot een bleek mengsel in een grote kom.
 
Mix het boekweitmeel, bakpoeder en zeezout erdoor.
Schep er de chocolade en eventueel de noten door.
 
Dek af en zet 1 uur in de koelkast.
 
Verwarm de oven voor op 175 °C. (160˚ C hetelucht).
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 
Verdeel het deeg in net zoveel stukken als je koekjes wilt krijgen.
Rol er een balletje van en druk deze iets plat.
(Ik stak ze uit met een kookringetje, wat ook heel goed ging).
Bak ze 12 tot 16 minuten in de oven.
Laat ze helemaal afkoelen op een rooster..

Bron: Dafne likes – Dafne Schippers
 
print

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.