Ik ben een heus soepmens. Zeg het woord soep en ik word wakker. Het smaakt me altijd, bloedheet of stervenskoud, dikke maaltijdversies of waterige consommés, met ballen of compleet vegetarisch, gemaakt van tomaten, broccoli, waterkers of erwten, het maakt me allemaal niet uit. Zolang er maar geen Honig, Maggi of Knorr aan te pas is gekomen, want goeie soep maak je zelf. Punt. Dus ook deze wortelsoep met kokos en curry.
Een paar maanden geleden zag ik Jeroen Meus in zijn tv-programma Dagelijkse kost deze wortelsoep maken. Het recept heb ik direct van de website afgehaald en in mijn virtueel kookarchief opgeborgen. Gisteren (want ja, zondag is dé perfecte soepdag) eindelijk gemaakt. En lekker dat het was, deze voor mij tot nog toe onbekende soep!
Wortelsoep met kokos en curry
Ingrediënten:
2 l kippenbouillon (minstens)
10 dikke wortels
1⁄2 bleke selder
2 uien
1 teentje look
2 dl kokosmelk
1 eetlepel (verse) gele currypasta
2 takjes tijm
2 blaadjes laurier
verse koriander
1 klontje boter
peper
zout
150 g stukjes kip uit de kippenbouillon of gerookte kip (optie)
Bereidingswijze:
Pel de uien en snij ze grof.
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in en stoof er de stukjes ui in aan. Let erop dat de uien niet al te zeer bakken en daardoor gaan kleuren.
Pel en kneus de look, en laat het hele teentje ook meestoven met de uien.
Was de selderstengels grondig en snij ze in grove stukken.
Schil de wortels en snij er het ‘kontje’ en de tip af. Snij de groente vervolgens in schijfjes.
Doe de stukjes selder en wortel ook in de pot en laat de groenten enkele minuten meestoven. Roer alles regelmatig even om.
Maak of verwarm de kippenbouillon. Zeef de bouillon, alvorens je deze gebruikt in de wortelsoep.
Tip: Als je verse kippenbouillon gebruikt, dan kan je het vlees van de kip gebruiken als extra garnituur voor de soep. Snij of scheur hiervoor het kippenvlees in fijne stukjes. Je kan ook stukjes gerookte kip gebruiken als garnituur.
Schep de (gezeefde) kippenbouillon bij de gestoofde groenten.
Bind de tijm en de laurier samen tot een bouquet garni en leg het in de soep.
Zet het deksel op de pot en laat de soep minstens 30 minuten sudderen op een zacht vuur.
Verwijder het bouquet garni en mix de soep zeer fijn. (Voeg indien nodig wat extra (gezeefde) kippenbouillon toe, tot de soep de gewenste dikte heeft.)
Schep wat van de currypasta in de soep, en voeg ook de kokosmelk toe. Dat geeft de soep een exotisch tintje. Roer alles om of zet de mixer nog even in de soep.
Kruid de soep naar smaak met peper van de molen en wat zout en strooi er fijngehakte koriander over.
Leuk stukje weer Nell! Ik ben in de winter wel van de soepjes, hoewel een lekkere gazpacho er in de zomer ook wel ingaat hoor. De recepten van Jeroen Meus vind ik eigenlijk stuk voor stuk lekker.
Ik ben ook dol op soep! Ik kan er zelfs mee ontbijten…
Leuk recept, ik sla het ook op in mijn kookarchief!
🙂
PS Leuk blog heb je! Ik vind ‘Appeltje Schillen’ een heel leuk bedachte rubriek!
Carla en Es: dank voor jullie reacties. Deze week ga ik deze soep maken met pompoen i.p.v. wortelen. Eens kijken of dat wat wordt!