Als je eenmaal het boek “De smaken van Spanje” van Claudia Roden in huis hebt, dan wil je er natuurlijk ook het liefst meteen iets uit maken. Mijn eerste voorkeur ging uit naar de zeebaars uit de oven. Jammer genoeg was die juist mijn huisje voorbij gezwommen. Eens even kijken: wat had ik allemaal in huis? Juist, nog een mandje verse walnoten, die nodig verwerkt moesten worden. Dan is de walnotentaart met cognac uit het boek een effectieve oplossing. Let’s start ….
Walnotentaart met cognac
Ingrediënten:
500 gr. walnoten
4 grote eieren
200 gr. fijne kristalsuiker
75 gr. boter, gesmolten
3 eetlepel cognac
boter en bloem voor de vorm
voor de suikerstroop:
100 gr. suiker
1 ½ dl water
1 eetl cognac
Bereidingswijze:
Maal de noten grof in een keukenmachine.
Klop van de eieren en de suiker met een elektrische garde een dikke, bleke massa.
Roer er grondig de iets afgekoelde boter en cognac door. Spatel de walnoten erdoor en giet het beslag in een springvorm van 28 cm.
Zet de koek 45 min in de oven op 180 graden. Het moet stevig aanvoelen.
Verhit de suiker en het water voor de stroop in en pan en lost de suiker op.
Laat alles 5 min pruttelen en doe dan de cognac erbij.
Giet de hete stroop over het gebak in de vorm zodra het uit de oven komt.
Laat de taart voor het opdienen minstens 1 uur staan zodat de suikerstroop in het gebak kan doordringen.
En toen? Was de taart – ik noem het liever koek – goed gelukt voor een bakkluns als ik? Euh, tja, kweenie. Op de foto ziet hij er bijzonder smakelijk uit. En dat was hij ook wel. Het leek me alleen dat de eieren weinig gesouffleerd waren. Nu moet ik er wel bij vertellen dat ik de helft van het recept gemaakt heb. Zo hoog als het plaatje in het boek had ik de taart/koek dus nooit verwacht. Het leek erop alsof de massa niet echt homogeen geworden was. En tja, wat kun je nu eigenlijk verwachten van een taart/koek zonder bloem? Laat ik het er vooralsnog maarop houden dat ik een authentieke Spaanse taart/koek heb mogen proeven.
Ik ben echt helemaal weg van De smaken van Spanje. Goede informatie, prettig geschreven, heerlijke recepten…
De rijst uit de oven met krenten en kikkererwten heb ik als eerste gemaakt (zie mijn blog) – eenvoudig en smaakvol.
Daar gaan we vast nog veel uit eten!
Ja, het is een erg goed gedocumenteerd boek! Of de recepten allemaal zonder fouten zijn, moet ik nog ervaren, maar Claudia Roden kan zich zowat geen missers permitteren.
Hij lijkt mij heerlijk Nell. Onlangs een abonnement op foodies afgesloten en krijg het boek cadeau, ben heel benieuwd, ik ben nog niet bekend met Claudia Roden maar hoor veel goeds.
Shame on me, maar ik kende jouw site nog helemaal niet! Ik heb even zitten rondneuzen, leuke en handige wetenswaardigheden en heerlijke recepten, ik ga hier vaker komen!
Groet, Violet
Het is een prachtig boek, Violet. Claudia Roden is echt een heel goede kookboekenschrijfster. Veel achtergrondinformatie, veel wetenswaardigheden over het produkt of de streek. Dit boek staat er vol mee!
Leuk dat je mijn blog ontdekt hebt. Ik zag dat ik al bij je links sta. Ik ga op mijn blog ook meteen een link naar je zetten!
Dat vind ik leuk, veel dank!
Ik heb het boek nog niet maar zal je mijn ervaringen laten weten!
Groetjes, Violet