Er zijn weinig zaken in het leven die mij zo weten te bekoren, dan authenticiteit. Het is om die reden dat ik me ook zo verwant voel aan de Britse leefstijl. Altijd zichzelf, dichtbij hun persoonlijke waarden en vaak wars van teveel moderne fratsen. In essentie is dat een prima uitgangspunt om een mensenleven mee te vullen. Bovendien zijn tradities heel belangrijk in ons voortjakkerende wereldje. Naast rust en veiligheid, zorgen ze voor bezinning. Je hoeft er niet over na te denken, het ís er gewoon. Altijd.
Van Wees Distilleerderij
Als er dan mensen blijken te zijn op deze aardbol, die dit alles weten te combineren, dan heb je echt een glanzend pareltje te pakken. Fenny van Wees is zo’n persoon. Als directeur-eigenaar van Distilleerderij “De Ooievaar” te Amsterdam, weet zij daar in het hart van de Jordaan, de meest goddelijke drankjes te brouwen. Dat laatste klinkt wat oneerbiedig, aangezien distilleren een heus ambacht is. Fenny beheerst dat vakmanschap tot de spreekwoordelijke drie cijfers achter de komma.
Van Wees, geboren in West, leerde het vak van haar vader Cees, die de zaak weer van zijn vader overnam. “Mijn broers en ik moesten van jongs af aan overal aan ruiken en toen ik vier was, dronk ik op zondag wijn met water, om aan de lucht te wennen. Als mijn vader de hele dag perziken had verwerkt, roken we aan zijn handen en moesten we raden. Hetzelfde doe ik bij mijn kinderen.”
Likeuren
Met uitsluitend natuurlijke ingrediënten en op basis van oorspronkelijke receptuur, distilleert De Ooievaar zo’n 180 tongstrelende Oudhollandse genevers en likeuren. Zo worden er in de distilleerderij vandaag de dag nog steeds likeuren gemaakt met illustere namen als Hempje licht op, Bruidstranen en Naveltje bloot.
Eveneens op ambachtelijke wijze worden er esprits gestookt (zuivere distillaten als smaakmakers in delicatessen). Deze worden zeer gewaardeerd door fijnproevers en gebruikt door chef-koks als Jonnie Boer en exclusieve banketbakkers als Huize Van Wely. Ze zijn verkrijgbaar in een enorm scala aan smaken, van aardbei tot basilicum en van ananas tot walnoot.
Hoewel ik absoluut geen zoetekauw ben, ben ik ook weer niet vies van een fikse scheut chocoladelikeur over mijn bolletje ijs. Ook een glaasje Crème de Menthe is niet te versmaden. Vandaag bestelde ik echter Crème de Mocca, een overheerlijke likeur op basis van gebrande koffiebonen. Met distillaten uit het Caribische gebied, geraffineerd gestookte rum, palmsuiker en gebrande suiker wordt deze likeur verfijnd tot een onweerstaanbare koffielikeur.
In de loop der jaren ben ik totaal verslingerd geraakt aan alle likeuren van Van Wees, zo lekker zijn ze. Er zit maar één nadeel aan deze producten: als je ze eenmaal geproefd hebt, kun je nooit meer terug. En waarom zou je ook? Want is het leven niet veel te kort om rommel tot je te nemen?
Geloof me maar: tegenstelling tot veel concurrerende drankjes die vaak een synthetische oorsprong hebben, proef je bij de likeuren van Van Wees niet alleen de natuurlijke grondstoffen, maar tevens alle aandacht en ambachtsschap die erin verwerkt zijn. Glaasjes pure liefde, drupjes authentieke smaak.
Ik word niet gesponsord om dit artikel te publiceren. Bovendien heb ik geen enkele commerciële connectie met Distilleerderij De Ooievaar. Ik schrijf slechts over zaken die mij persoonlijk in beroering brengen.
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks