Waar wij in Nederland onze meesterbakkers voornamelijk kennen van zoete, tongstrelende patisserie, in Engeland heeft men speciale pasteibakkers. Want pies (spreek uit: paais) zijn hét ultieme volksvoedsel bij onze westerburen. Vaak komen we in Nederland niet verder dan een hartige taart met prei, ui en kaas, maar in het Verenigd Koninkrijk weten ze zo’n beetje alles wat eetbaar is te verstoppen in een korst- of bladerdeegje. Worst, rundvlees, garnalen, niertjes, kalkoen, het kan zo gek niet zijn of men weet er een pastei van te maken. Meestal weten ze die dan ook nog artistiek te versieren, waardoor er niet alleen tongstrelende, maar tevens oogstrelende kunstwerkjes ontstaan.
Calum Franklin is zo’n creatieve pasteibakker en meteen ook eentje van de bovenste plank. Of zoals Jamie Oliver op de cover van het boek The Pie Room stelt: “Calum is the Pie King”. In de gelijknamige bakkerij, gevestigd in hartje Londen, bakt deze Koning der Pasteien de meest fantastische creaties met deeg. Het doet de harten van veel Britten sneller kloppen om in deze karakteristiek ingerichte winkel annex brasserie iets van Franklins iconische creaties te kunnen kopen dan wel te consumeren. De befaamde beef Wellington, een pastei met kip, champignons en dragon of de Tatin met rode ui, wortel en hazelnoot: stuk voor stuk vechten deze gerechten hier om de gunsten van de klant.
Persoonlijk word ik altijd erg lyrisch van dit soort boeken, niet alleen omdat Franklin een aanstekelijke passie voor zijn ambacht aan de dag legt, maar veel meer nog omdat dit boek volop aandacht schenkt aan authentieke gerechten, dit in tegenstelling tot de meeste hedendaagse kookgeschriften. En laten we even eerlijk zijn: de klassieke keuken is toch altijd de basis gebleven om op voort te borduren als het gaat om noviteiten op culinair gebied. Gelukkig blijft Calum Franklin in The Pie Room trouw aan eeuwenoude traditionele gerechten.
In dit boek komt ook de amateurbakker volledig aan haar/zijn trekken. Gedetailleerd en uitvoerig wordt de bereidingstechniek van verschillende soorten deeg uitgelegd. Korstdeeg, heetwaterdeeg (ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord) , bladerdeeg, het traditionele niervetdeeg, soezendeeg en zelfs het fluweelzachte briochedeeg komt aan de orde. Daarnaast bevat The Pie Room ruim tachtig recepten voor zelf te maken pasteien. Niet dat die allemaal in een handomdraai te maken zijn en sommige ingrediënten zijn in de Benelux zelfs moeilijk te verkrijgen, maar met wat speurwerk, tijd en inspanning zal ook de gemiddelde thuisbakker prachtige creaties uit de oven weten te halen.
Kortom: een kookboek naar mijn hart. Een must voor iedereen die dol is op traditionele baksels.
Titel: The Pie Room
Auteur: Calum Franklin
Uitgever: Karakter
ISBN: 9789045220413
Pagina’s: 285
Prijs: € 28,29
Noot: Dit boek werd mij ter beschikking gesteld door uitgeverij Karakter. Dit feit is niet van invloed geweest op mijn oordeel. Ik schrijf slechts over zaken die mij persoonlijk in beroering brengen.
0 reacties