Twee stoere mannen, beiden opgetrokken uit de Zeeuwse klei, kunnen inmiddels terugkijken op een glansrijke carrière. Edwin Vinke en Paskal Jakobsen. Wie kent ze niet? Edwin runt al meer dan vijfentwintig jaar zijn tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat en Paskal maakte als leadzanger van de succesvolle formatie Bløf furore. Geen van beide heren geeft te kennen het rustiger aan te gaan doen, nu ze langzaamaan opstomen naar middelbare leeftijd. Echte Zeeuwen zeuren niet, die zijn sterk en strijdvaardig. Hun eeuwenlange strijd tegen het weerbarstige water heeft hen gevormd. Heweun deugáen, zoals ze hier zeggen.
Op een goede dag komen beide heren elkaar toevalligerwijs tegen. Er ontstaat een klik. Paskal wist weinig van goed eten. Hij was een eter van alledaagse kost en zegt dankbaar te zijn dat hij, ingegeven door zijn gepassioneerde vriend Edwin, heeft leren proeven en genieten van allerlei producten en gerechten die hij (nog) niet kende. Zo worden ze keukenvrienden.
Edwin repliceert: smaak blijft altijd erg persoonlijk, maar als je ervoor openstaat kun je soms aangenaam verrast worden. Geen kortzichtigheid, niet bij voorbaat gaan denken dat je iets niets lust, dat is echt dodelijk. Zoals bij alles in het leven draait het ook bij eten om het totaalplaatje: mooie zuivere gerechten op kraakheldere borden, gebracht door vriendelijke mensen in een gezellige entourage aan een mooi gedekte tafel, zo spreekt een maaltijd iedereen aan. Zelfs een eenvoudige. En wanneer je zo’n maaltijd samen met dierbare familie of vrienden mag beleven, wordt het helemaal een feestje!
Die eerste ontmoeting van dit stel mondt uit in een intensieve samenwerking. Eetcafé Hard & Ziel ziet het daglicht. Geïnspireerd door streetfood van over de hele wereld en met een vleugje Zeeland bieden Edwin en Paskal gerechten aan die in hartje Middelburg worden geserveerd. De meningen erover zijn verdeeld. Hoewel ik beide heren een warm hart toedraag heb ik de locatie nooit bezocht, dus van mij hoef je geen oordeel te verwachten.
En nu is er dus het boek. Ruige kost heet het. Persoonlijk zie ik er weinig ruigs in, of het moesten de zwaar getatoeëerde onderarmen van beide mannen zijn. Wat wél overduidelijk van alle recepten afspat is de onmiskenbare liefde voor Zeeland van beide heren. Daardoor biedt het boek ook een inkijkje in hun levens. Hoewel ik direct na het doorbladeren bij een aantal recepten gele memootjes heb geplakt – als markering voor mijn eindeloze to-do-list – krijgen deze knabbelnootjes voorrang op alles. Zó easy-peasy te maken, maar vooral ook: zó lekker en zoveel beter dan de traditionele jeweetwel “als-er-een-fuif-is-nootjes”.
Spicy nootjes uit Ruige Kost
Ingrediënten:
500 g ongebrande en ongezouten noten (cashewnoten, amandelen,
hazelnoten, paranoten, macadamianoten, etc.)
2 eiwitten
4 tl grof zeezout
4 el bruine basterdsuiker
½ tl cayennepeper
1 tl harissapoeder
½ el fijngehakte verse rozemarijn
½ el gehakte verse tijm
½ tl gehakte verse oregano (of gedroogd)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
Sla de eiwitten los en meng er het grove zeezout, de basterdsuiker en alle specerijen en kruiden door.
Meng het eiwitmengsel met de noten en spreid ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet 15 minuten in de oven ze mooi goudbruin zijn. Schep af en toe even om.
Bron recept: Ruige Kost – Edwin Vinke en Paskal Jakobsen
N.B. Ik word niet gesponsord om dit artikel te publiceren. Bovendien heb ik geen enkele commerciële connectie met de uitgever, noch de auteurs van dit boek. Ik schrijf slechts over zaken die mij persoonlijk in beroering brengen.
0 reacties