Tijd voor een nieuw broodje! Dit keer een sodabroodje uit Levine van Doorne’s vierde boek. Sodabrood is handig als je niet al te veel tijd hebt, omdat het geen rijstijd behoeft. Daar was het mijn Thuisbakker niet echt om te doen, hij stond meer onder druk door mijn nooit aflatende hang naar nieuwe smaken. Al enkele weken zeurde ik over een “ander brood” dan het gebruikelijke volkoren speltbrood.
Thuisbakkertje had steeds dezelfde smoes: geen karnemelk in huis! Tot ik zelf het boek nog eens ter hand nam en het nauwkeurig bestudeerde. “Karnemelk kan vervangen worden door yoghurt”, citeerde ik luid en overduidelijk uit het boek. Aangezien yoghurt elke week tot de standaard boodschappenlijst behoort, kon de bakker weinig kanten meer op.
En zo geschiedde dat wij reeds rond lunchtijd met enige gretigheid onze tanden in dit smakelijke sodabrood konden zetten. Als mijn bakker dat met ons reguliere gistbrood voor elkaar wil krijgen, zal hij de wekker extra vroeg moeten zetten. Die marteling wil ik hem onthouden. Tenslotte is hij maar een eenvoudige hobby-bakker met autodidactisch aangeleerde vaardigheden en zoals met alles in het leven: het moet wel leuk blijven! Aan de slag dan maar.
Smakelijk sodabrood met semolina en sesamzaad
Ingrediënten:
Droge mix:
200 gr speltbloem
200 gr semolina
6 gr baksoda
6 gr zout
45 gr geroosterd sesamzaad
Natte mix:
365 gr karnemelk (yoghurt kan ook)
10 gr appelciderazijn (gewoon te krijgen bij Appie)
25 gr olijfolie
bakblik van ca 20 x 11 cm, ingevet en bekleed met bakpapier
ongeroosterd sesamzaad ter decoratie
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220˚ C (hetelucht 200˚ C).
Meng in een schenkbeker karnemelk, appelciderazijn en olijfolie.
Schenk de natte mix bij de droge tot er geen losse bloem meer te zien is.
Schraap het deeg bij elkaar.
Vul het bakblik en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel.
Bestrooi met ongeroosterd sesamzaad.
Maak met een scherp mes een snee tot op de bodem van het bakblik over de lengte van het deeg (dit kan ook met een keukenschaar door in te knippen).
Zet het bakblik in het midden van de oven en bak het brood in 45-50 minuten gaar.
Dek de bovenkant, als die te snel kleurt, na ongeveer 30 minuten af met aluminiumfolie.
Het brood is gaar als een satèprikker die tot het midden van het brood is geprikt, er droog uitkomt.
Til het brood aan het bakpapier uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen.
Voor een glutenvrij brood kun je de bloem en de semolina vervangen door 400 gr Mix B van Schär.
Voeg dan 75-100 gr meer karnemelk toe.
Alle overige ingrediënten en de baktijd blijven gelijk.
Bron recept: Sodabrood uit eigen oven – Levine van Doorne en Freerk Bos
0 reacties