Trek hebben in iets warms en knapperigs, liefst ook nog voedzaam. Dat herken je toch wel, nu weliswaar het voorjaar aangebroken is, maar de weergoden zich nog niet van hun zachtste kant laten zien? Een regenbuitje hier, een venijnig windje daar, met als resultaat een rillerig gevoel bij thuiskomst. Van het volgende recept kikker je weer helemaal op. Pasteitjes met zoete aardappel en geitenkaas. Het is afkomstig (alweer? Jawel, alweer! 2016 is tenslotte niet voor niets uitgeroepen tot het jaar van de Boon) uit het boek Bonen van Joke Boon. Inmiddels heb ik er al best veel uit gemaakt en alles is even lekker.
De aluminiumbakjes die de auteur bij dit recept aanbeveelt, kon ik zo gauw niet vinden in de winkel, dus nam ik mijn toevlucht tot de standaard papieren muffinvormpjes. Dat was niet echt een succes. Ik kreeg de pasteitjes moeilijk los uit het vormpje. Ze smaakten overigens boven verwachting. Zoet en smeuïg. Knapperig met een zachte vulling. En o, de zoete aardappel zorgt voor een feestelijk oranje tintje
Pasteitjes met zoete aardappel en geitenkaas
Ingredienten
1 pakje roomboter bladerdeeg
Olie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
100 gr zoete aardappel, in blokjes
2 tl garam massala
100 gr gekookte mungboontjes (= ca 50 gr gedroogd)
1 opgehoopte eetl mangochutney
1 eetl Kikkoman sojasaus
75 gr zachte geitenkaas
50 gr zoute pinda’s
1 ei, losgeklopt
2 tl nigellazaad
Zout, peper
Bereidingswijze:
Bekleed een muffinplaat, pasteibakjes of ramequins met een plakje ontdooid bladerdeeg.
Vergeet niet het plastic velletje te verwijderen.
Snijd de randjes die erover hangen, ervan af en bewaar deze voor de dekseltjes.
Prik de bodempjes in met een vork.
Verhit de olie in een koekenpan. Fruit de ui en knoflook zachtjes aan.
Voeg de zoete aardappelblokjes en de kerrie toe en schep dit al bakkend goed om.
Voeg 3 à 4 eetlepels water of kookvocht van de mungboontjes toe. Smoor de aardappel met een deksel op de pan in 5-8 minuten gaar. Controleer met een vork of de aardappel zacht genoeg is.
Voeg nu de mungboontjes, de mangochutney, de sojasaus en wat peper en zout toe. Roer goed door.
Verkruimel de geitenkaas en roer deze samen met de pinda’s door de warme vulling.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Verdeel de vulling over de met deeg beklede bakjes. Druk eventueel een beetje aan met een lepel.
Maak dekseltjes van het overgebleven deeg. Maak met je vinger of een kwastje de rand nat en druk de dekseltjes stevig op de ondergrond.
Kwast elk pasteitje aan de bovenkant in met ei en bestrooi met nigellazaad.
Bak in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
0 reacties