Voor soep ben ik altijd te porren. Zo ook vandaag. Bladerend door het handboek Oven van Karin, kwam ik dit recept van paddenstoelensoep met een dakje van bladerdeeg tegen. Alles in huis ervoor, behalve het bladerdeeg. Geen nood, zonder dakje zal het ook vast een smakelijk soepje worden. En dat werd het, al moet ik wel opbiechten dat ik in plaats van water bouillon (altijd voorradig in de frigo) heb gebruikt.
Naar mijn bescheiden mening wordt water met een aantal ingrediënten, nooit of te nimmer soep. Het blijft water met wat rondzwevende deeltjes erin. En o ja, lees goed wat er op de verpakking staat van je gedroogde cèpes. Die van mij moest ik eerst in lauw water weken (dit weekwater weggooien) en daarna pas in heet water. Ook niet in het recept vermeld: vergeet niet het weekwater te zeven, anders kan er verrekte veel zand in je soepje terecht komen. De droge sherry is een essentieel onderdeel van deze paddenstoelensoep, het zorgt voor een diepe smaak.
Paddenstoelensoep met of zonder dakje
Ingrediënten:
4 plakjes bladerdeeg (indien voorradig)
10 gr gedroogd eekhoorntjesbrood
250 gr kastanjechampignons
1 glaasje sherry (manzanilla)
1 grote ui
1 teen knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
paar takjes tijm
30 gr boter
scheut Japanse sojasaus
1 ei
zout en peper uit de molen
Bereidingswijze:
Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom met 1 liter heet (bouillon) water.
Snipper de ui en de knoflook.
Ris de tijm van de takjes.
Smelt boter in een pan met dikke bodem.
Laat ui, knoflook en tijm op laag vuur onder een deksel 10-15 minuten stoven. Roer af en toe tot de ui mooi zacht en iets gekleurd is.
Giet de geweekte paddenstoelen af door een zeef en bewaar het vocht.
Hak ze heel fijn.
Snijd de verse champignons in plakjes.
Doe alle paddenstoelen bij de ui en laat al omscheppend op middelhoog vuur in 5 minuten slinken.
Blus af met de sherry.
Giet het bruine paddenstoelenwater erbij plus de tomatenpuree.
Breng aan de kook en laat met deksel op de pan 10 minuten sudderen.
Breng op smaak met sojasaus, peper en zout.
Laat afkoelen tot lauwwarm (anders wordt het deeg meteen slap)
Laat het bladerdeeg iets ontdooien.
Snijd de hoekjes eraf tot je 4 cirkels hebt, zeker 2 cm groter dan de ovenvaste soepkoppen.
Schep de soep in vier soepkommen.
Maak de randen nat met wat water.
Leg het deeg erover en duw goed vast.
Kwast in met wat losgeklopt ei.
Zet circa 15 minuten in de oven tot het deeg goudbruin en gerezen is.
Serveer meteen.
Jeetje, heb het op dit moment -16h44- koud en wou dat ik de soep in de keuken kon ruiken …
Kou in je lijf is vreselijk, bah! Jammer, de soep is op, anders stuurde ik je een kopje via de virtuele pijplijn. Je zult zelf aan de slag moeten!