Vers scharenvlees van de Noordzeekrab is een delicatesse. Veel mensen kiezen liever kreeft of King crab, maar de Noordzeekrab is minstens zo delicaat en fijn van smaak als zijn duurdere soortgenoten.
Dit keer kookte ik de krab niet zelf, maar kocht het bij één van de fijnste adresjes op Schouwen-Duiveland, nl dat van Sam Uil. Helaas was hij met zijn bootje uit varen, dus het stukje over deze authentieke kreeftenvisser houd je te goed.
De Noordzeekrab is de krachtpatser onder de krabben. Hij is heel breed, heeft grote scharen, een dik pantser en vertrouwt op zijn stevige bouw om zich te beschermen tegen vijanden. Noordzeekrabben eten van alles, maar zijn specialisten in het kraken van schelpdieren. De krab is traag maar sterk, hij kan met zijn scharen makkelijk een potlood breken! De Noordzeekrab is de enige krabbensoort waar in Nederland op gevist wordt. Het vlees uit de scharen wordt in sommige landen als een echte lekkernij beschouwd.
De Noordzeekrab komt algemeen voor langs de kusten van de Noord-Oost Atlantische Oceaan en de Noordzee, tussen de 25 en 300 meter diep. Vlakbij de kust komen alleen jonge dieren voor. Hij leeft vooral op stenige ondergrond, rotsen en wrakken.
Noordzeekrab met zeekraal
Goed, over van de theorie naar de praktijk. Vermeng het krabvlees met twee hardgekookte eieren, twee ragfijn gesneden stengeluitjes, een schepje mayonaise en peper en zout. Eronder gewokte zeekraal. Puur zee in je mond!
Het ziet er op de foto misschien niet uit, maar bij dergelijke gerechten hoort geen opsmuk. More is less, in zo’n geval. Of zoals Jeroen Meus zegt: meer moe da nie zijn, se.
10/10 voor je Vlaams Nell :))
Je krabschotel ziet er heerlijk uit. Ik heb nog nooit verse krab klaargemaakt.