Toen er gisteren, geheel tegen mijn zin in, opnieuw sneeuw uit de lucht viel, kreeg ik acuut trek in soep. Warme, voedzame soep. Maar mijn koelkastje oogde tamelijk troosteloos. De standaarddingen zie ik staan: mayo, mosterd, boter, eieren, melk en kaas. Dan nog een restje boerenkool met een stukje overgebleven rookworst. Verder: een halve stronk bleekselderij, bietjes, bosuitjes en stoofpeertjes. Hiervan valt dus geen soep van te maken, stelde ik teleurgesteld vast.
Mijn kookboeken bieden uitkomst. In de 12 maanden lekker eten vond ik een mosterdsoepje. Jeuh! Precies wat een verfomfaaid zieltje als ik nodig heeft. De prei vervang ik door bosui; de casselerrib door wat gebakken bacon. Aan de slag dan maar.
Mosterdsoep met casselerrib
Ingrediënten
klont boter
1 ui, fijngesnipperd
250 gram kruimige aardappelen, geschild in blokjes
4 eetl. (graan)mosterd
1 ltr kippenbouillon
1 preitje, in ultradunne ringetjes gesneden
4 plakken casselerrib
Bereidingswijze
Fruit de ui en de aardappel zacht in de boter.
Schep er 2 eetlepels mosterd door en fruit alles nog even.
Voeg de bouillon toe en laat de soep 10 minuten zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.
Leg de preiringetjes in een zeef en overgiet ze met kokend water.
Snijd de casselerrib in dunne reepjes.
Pureer de soep tot hij mooi glad gebonden is.
Roer er naar smaak nog wat mosterd door de soep, samen met zout en peper.
Schep de soep in warme borden en schep in het midden een bergje preiringetjes en reepjes casselerrib.
Lekker met grof boerenbrood en dik roomboter.
Bron: 12 maanden lekker eten – uitgave AH
Ziet er goed uit!
O Nell, wat klinkt dat komisch, ik denk ook dat niemand echt op de sneeuw zat te wachten.
Het lijkt me een lekker recept, mosterdsoep.
We gaan het proberen !
groetjes, Loes
Ik ben dol op mosterd! Puberdochter niet zo…. Dus een hele soep zal niet gaan, maar misschien toch voor mezelf.
😉
Maken dan allemaal, voordat het te laat is en wij het zweet van het voorhoofd moeten vegen ….. ;-))))