Jippie, de eerste lentedagen komen eraan! Dat betekent elk jaar opnieuw weer een soort van feestje. Ik zei het al eerder: het mag voor mij jaarrond zomer blijven. Liefst wil ik altijd zonder jas naar buiten kunnen. Nooit koude voeten hebben. Geen snotneus. Sneeuw zou alleen moeten neerdwarrelen in die goedkope, plastic dingetjes waarmee je krachtig moet schudden voor een nep wintertafereeltje.
Winterse omstandigheden mogen wat mij betreft slechts bestaan uit een dringende behoefte aan betoverend witte vergezichten met glooiende hellingen, rendieren die hun belletjes laten rinkelen, fonkelende sterren, rode wangen en knappende haardvuurtjes. En dat liefst allemaal in rijk geïllustreerde sprookjesboeken en kleurige ansichtkaarten.
Dit jaar worden mijn wensen volledig waargemaakt. Afgelopen winter heb geen enkele keer mijn toevlucht hoeven te zoeken in dikke sokken of wollen dekentjes. Mijn trek in warme, voedzame soepjes blijft echter onverminderd. Ik kon dan ook niet nalaten er een te maken, lente-achtinge temperaturen ten spijt. Dit soepje is zó leuk, dat ik er spontaan een beetje blij van werd!
In Santo Stefano, een middeleeuws bergdorp in de Abruzzo, wordt deze stevige linzensoep opgediend in een uitgehold hard broodje. Doordat de soep wordt opgenomen, wordt het broodje zacht. Nadat je de vulling hebt opgesmikkeld, is het heerlijk om het zompige broodje te verorberen.
Linzensoep in een broodje
Ingrediënten (6 personen)
250 gr Le Puy linzen, afgespoeld
2 tenen knoflook, geperst
2 eetl olijfolie + extra voor het bestrijken
100 gr bacon of pancetta
1 ui, fijngehakt
2 wortels, in blokjes
2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
400 gr tomaatblokjes (blik)
400 gr kikkererwten (blik), uitgelekt
2 laurierblaadjes
6 harde, witte broodjes (ik gebruikte Italiaanse bollen)
Bereidingswijze
Doe de linzen, knoflook, laurier en 1 ½ liter koud water in een pan en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat 30 minuten zachtjes koken of tot de linzen bijna gaar zijn.
Schep het schuim zo nu en dan eraf.
Verhit intussen de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Voeg de bacon of pancetta toe en bak dit samen met de ui, wortel en bleekselderij al roerend zo’n 10 minuten.
Doe nu de tomaten bij de soep, samen met de gebakken groenten.
Kook 20 minuten op laag vuur.
Voeg de kikkererwten toe en peper en zout naar smaak.
Kook nog eens 10 minuten.
Snijd de bovenkanten van de broodjes, hol ze een beetje uit, bestrijk ze met wat olie en rooster ze licht onder de grill.
Leg op ieder bord een broodje, vul met de soep en strooi er peterselie over.
Bron: Delicious, jaargang onbekend
iggycj