Home » Recepten » Desserts » Hazelnootijs naar recept van Kees Raat

Hazelnootijs naar recept van Kees Raat

4 07 2018 | Desserts, Kees Raat | 2 reacties

Heerlijk weertje! Ik geniet met volle teugen van deze ons toebedeelde overvloed aan zonnestralen. Jullie ook? Het enige wat de pret dan nog kan verhogen, is een verkoelend ijsje. En ijs is toch echt het lekkerste als je het zelf maakt. Onderstaand recept voor hazelnootijs is van ijsmeester Kees Raat en is meer dan verrukkelijk. Vooral als je het maakt met de beste hazelnoten ter wereld: die uit Piëmonte. Je kunt deze online bestellen bij o.a. Italiaanse Delicatessen.

Hazelnootijs naar recept van Kees Raat

Ingrediënten:
50 gr hazelnoten
350 gr melk
25 gr melkpoeder
1 gr zout
10 gr druivensuiker
40 gr slagroom
50 gr eierdooier
75 gr suiker

Bereidingswijze:
Probeer de allerbeste noten te pakken te krijgen. Zoals ik hierboven al zei, die uit Piëmonte zijn echt fantastisch. Rooster de hazelnoten zo’n 45 minuten op een bakplaat in de oven tot ze goed donker zijn.

Vermaal de noten direct als ze uit de oven komen tot ze helemaal gruis zijn.
Meng het melkpoeder met de suiker en het zout.
Voeg dit al roerende toe aan de melk in een pan, samen met het notenmengsel.
Het is belangrijk de noten direct na het verpulveren bij de melk te doen. Zo verlies je geen smaak aan de lucht, maar gaat de smaak helemaal in de melk zitten.

Verwarm het geheel tot 85˚. Niet laten koken!
Doe de slagroom in een ijzeren schaal of pan en zet deze in een schaal met ijskoud water.
Klop in de tussentijd het eigeel met de druivensuiker tot het helemaal lichtgeel en fluffy is,
Giet vervolgens een kwart van het melkmengsel over de geklopte eieren en klopt het geheel goed door met een garde. Dit heet een “huwelijkje maken”.

Giet vervolgens het mengsel terug in de pan, zet het vuur lager en blijf met de garde roeren in de pan tot de temperatuur van 85˚ bereikt is,
Nu kun je het warme mengsel bij de ijskoude slagroom gieten.
Roer de compositie goed door, laat dit afkoelen tot kamertemperatuur en zet het daarna in de ijskast.
Doe het over in een ijsmachine en draai er ijs van.

Tip: versgedraaid ijs is het allerlekkerst!

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

  1. MyriamC

    Pfff, zoveel werk en dat met dit weer! Gelukkig hebben we twee goede ijssalons op loopafstand. Heb nooit de behoefte gehad aan een ijsmachine.

    Antwoord
  2. nellnijssen

    Je bent maar eens geluksvogel, met zoveel goede ijssalons om je heen. De eerstvolgende die ik weet hier in de buurt is zo’n 30 km bij me vandaan. Dus draai ik lekker zelf

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.