Home » Recepten » Vleesgerechten » Griekse stifado

Griekse stifado

6 02 2012 | Griekenland, Vleesgerechten | 5 reacties

Zo aan het eind van de winter, beginnen we allemaal uit te kijken naar lange, zononovergoten vakanties. Aan het Lago Maggiore bijvoorbeeld. Casablanca. Het magische Fuertaventura. Of de eindeloos witte zandstranden aan de kust van Kreta. Wie eenmaal kennisgemaakt heeft met dit Griekse eiland, zal zich voor altijd de traditionele gerechten blijven herinneren. Hierbij stevige winterkost met een zonnig tintje: Griekse stifado. Om warm van te worden!

Neem de tijd voor dit stoofgerecht. Zonder tijd, aandacht en liefde eindigt elk gerecht in een zielloos geheel. Dit geldt met name voor gerechten die een lange pruttel- en suddertijd behoeven. De verse pareluitjes zijn niet altijd verkrijgbaar. Als dit het geval is, vervang ze dan alsjeblieft niet door zilveruitjes, maar gebruik kleine sjalotjes die je in vieren snijdt. Ook al worden zilveruitjes afgespoeld, ze blijven hun zure smaak afgeven aan de goddelijke saus. Geen enkele haar op een Grieks hoofd zou het gebruik van zilveruitjes in stifado zelfs durven overwegen. Niet doen dus.

Griekse stifado

Ingrediënten:
1 dl olijfolie
750 gr rundvlees, in dobbelstenen
zout + grof gehakte peper
750 gr verse pareluitjes
2 tenen knoflook, fijngehakt
500 gr rijpe tomaten of tomatenstukjes uit een pak
½ spaanse peper
2 laurierblaadjes
6 kruidnagels
½ theel piment
1 kaneelstokje
2 eetl rode wijnazijn
1/8 l rode  wijn
1 theel suiker

Bereidingswijze:
Verhit de olie in een zware braadpan.
Bak het vlees, in gedeelten, rondom bruin.
Strooi er zout en peper over.
Bak de uitjes enkele minuten mee tot ze licht kleuren.
Haal ze daarna tezamen met het vlees uit de pan.
Bak de knoflook kort mee en voeg de tomaten + specerijen toe.
Doe de azijn, wijn, suiker en 1 ½ dl water in de pan en breng aan de kook.
Stoof het gerecht met deksel op de pan in circa 2 uur gaar.
Controleer af en toe of er nog water bij moet.
Voeg na 1 ¼ uur de uitjes toe.
Als het gerecht klaar is moet er voldoende lichtgebonden saus zijn.

Bron: De Griekse keuken

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

5 Reacties

  1. Es

    Ik zie hier vaak recepten staan die ik niet ken! En, nog erger, word ik ontzettend hebberig want dan wil ik dàt kookboek ook.
    😉

    Antwoord
  2. Caroline Brouwer

    Even een vraagje nell: pareluitjes is dat hetzelfde als zilveruitjes? Ik had wel van stifado gehoord, maar nog nooit gegeten.

    Antwoord
  3. Nell Nijssen

    @Es, proberen, proberen dus! Het is een fijn kookboek. Auteur: Rianne Buis. Niet meer leverbaar, misschien 2e hands?
    @Caroline, interessante vraag maar helaas heb ik een dom antwoord. Pareluitjes zijn zeker geen (ingelegde, dus zure) zilveruitjes. Het zijn rauwe, kleine, uitjes met een bruinkleurige schil. Ik vermoed dat ze in die hoedanigheid wel als zilveruitjes in het zuur gaan, maar echt zeker weet ik het niet. Op mijn netje stond overigens “coctailuitjes”. Om de verwarring nóg groter te maken 😉

    Antwoord
  4. Miss K

    Hmmm, deze staat ook nog op mij cooking-to-do-lijstje!!! Lekker hoor, en doet het ook zeker goed bij deze winterse temperaturen. Binnenkort eens proberen 🙂

    Antwoord
  5. Anonymous

    verse zilveruitjes zijn niet in azijn gelegd, dus neutraal van smaak

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.