Home » Recepten » Zoetigheid » Granola, de supergezonde snack

Granola, de supergezonde snack

20 11 2012 | Zoetigheid | 0 Reacties

Het zat al tijden in de pijplijn: het zelf maken van granola. Om precies te zijn, vanaf 18 juni 2012, toen ik het op de site van Levine opnieuw voorbij zag trekken. Mij leek het een perfect recept. Als ik dan toch zelf granola wilde maken, zou het deze worden. En aldus geschiedde.

Granola is geen muesli en ook geen cruesli. Wat is het dan wel? Een oergezonde mix van haver, noten, rozijnen, pitten en gedroogd fruit. Deze melange wordt gemengd met een beetje zoet, een snuifje zout, wat olie en in de oven te roosteren gelegd. In feite kun je zoveel mixen en mengen als je wilt. Alles is mogelijk. Jouw persoonlijke smaak is maatgevend. Van mij mag je het rustig door de melk, yoghurt of kwark mengen. Dat doen veel mensen. Maar ik eet het simpelweg zó, uit het handje. Net als pinda’s of chips. Alleen is deze snack vele malen gezonder en dus verantwoord.

Granola

Ingrediënten:
300 gram havervlokken (geen havermout)
50 gram geschaafde amandelen
50 gram walnoten of pecannoten, in stukjes
60 gram geraspte kokos
30 gram zonnebloempitten
½ theelepel gemberpoeder
2,5 gram zout
60 gram zonnebloemolie
160 gram vloeibare honing
50 gram abrikozenjam
½ theelepel sinaasappel extract (optioneel)
100 – 150 gram gedroogde cranberry’s (of meer naar smaak)

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 150 °C.

Meng de havervlokken, geschaafde amandelen, walnoten, geraspte kokos, zonnebloempitten, gemberpoeder en zout in een schaal door elkaar.

Roer in een kleiner schaaltje de zonnebloemolie, honing, abrikozenjam en sinaasappel extract door elkaar. Zet het schaaltje ± 30 seconden in de magnetron op 500 Watt en roer door elkaar tot een glad mengsel.

Meng het oliemengsel door het vlokkenmengsel.

Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een bakplaat en verdeel het mengsel erover.

Bak de granola 30 – 35 minuten. Schep het mengsel tijdens het bakken iedere 10 minuten om. Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola op de bakplaat afkoelen. Meng er tenslotte de cranberry’s door.

Bewaar de granola in een luchtdicht afgesloten pot.

Bron: Uit de Keuken van Levine

de granola vóór het roosteren
print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.