Soms denk ik dat ik best iedere dag soep zou willen eten. Een klein kopje bij de lunch of zo. Het blijft bij denken en misschien is dat maar goed ook. Ik bedoel: waar moeten op den duur al die overtollige calorieën heen? Ze zoeken toch altijd weer hun weg ergens tussen borsten en bovenbenen. Maar áls het dan opnieuw tijd voor soep is, dan neem ik het er ook van. Dampende kommen vol overheerlijke gepofte auberginesoep. Met brood om te soppen. Het is zelfs mogelijk om tv te kijken, terwijl je lepel na lepel genoeglijk naar binnen laat glijden. My guilty pleasure ….
Gepofte auberginesoep
Ingrediënten:
2 aubergines
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
50 gr zongedroogde tomaatjes in olie, in stukjes
1 blik gepelde tomaten (400 gr)
1,5 ltr groentebouillon
2 eetl olijfolie
zout/versgemalen peper
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°.
Kerf de aubergines over de lengte een paar keer in.
Leg ze op een bakplaat en pof de aubergines 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Neem de aubergines uit de oven.
Snijd de steelaanzet weg en hak het vruchtvlees met de schil grof.
Verhit in een soeppan de olijfolie.
Fruit de ui met de knoflook kort aan.
Bak de zongedroogde tomaatjes en aubergine 2 minuten mee.
Voeg de inhoud van het blik tomaten en de bouillon toe.
Breng aan de kook en laat de soep 10 minuten zachtjes doorkoken.
Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
Noot: ik heb het recept iets anders uitgevoerd. De aubergines heb ik in de lengte doormidden gesneden en daarna ruitvormig ingekerfd, zoals Ottolenghi het ook doet. Zie hier hoe ik deze methode ontdekte. Nadat ze gaar waren heb ik het vruchtvlees eruit geschraapt. Op die manier heb je geen last van de schil die soms behoorlijk vlezig kan zijn.
Bron: Soep – Janneke Philippi
Gepofte auberginesoep, dat klinkt niet zo lekker dan dat het eruit ziet. Maar dat komt weer goed door de kleur van tomaten die er in gaan. Ik had er nog niet eerder van gehoord.
Maar zoals jij het beschrijft lijkt het me toch wel lekker en ik ga die soep bij gelegenheid eens proberen.
groetjes, Loes
Lekkere combi, Loes. Persoonlijk had ik graag nog wat meer smaak van aubergine geproefd, maar als geheel was het een bijzonder soepje. Janneke serveert er geitenkaaskroketjes bij. Is voor een volgende keer.
Als een fan van de aubergine vind ik het ook al lekker klinken 🙂 Dus ben benieuwd hoe enthousiast ik er dan wel niet over ga zijn. Ik zet hem even bij mijn favorieten! Dank voor het delen! Lieve groet, Elize
Laat gerust weten hoe je het vond, Elize! Zoveel mensen, zoveel smaken.