De hoogste tijd voor een lekker visje! Ik wil vandaag eens wat anders dan de eeuwig gebakken of gestoofde variant. Bovendien had ik geen trek in een begeleidende “zware” saus. Op die momenten is het een kwestie van combineren en fantaseren. Aldus geschiedde. En zo ontstond op deze niet koude decemberdag dit smakelijke gerecht van roodbaars in dillesaus met gestoofde venkel. Puur. Gezond. En met heel weinig calorietjes. Dat is mooi, want zodoende sparen we alvast een paar kilootjes uit voor de komende feestdagen. Hallelujah!
Roodbaars in dillesaus met gestoofde venkel
Ingrediënten:
roodbaarsfilet
zout/peper/olijfolie
venkel, in dunne plakken
voor de dillesaus:
1 sjalotje, fijngesnipperd
ferme slok droge, witte wijn
bosje dille, fijngehakt
1,5 dl (neutrale zelfgemaakte) groentebouillon
Bereidingswijze:
Begin met het smoren van de venkel. Doe een ferme klont boter in een pan met een drupje water. Voeg de venkel toe en laat deze op zacht vuur langzaam stoven. Schep regelmatig om. Persoonlijk doe ik er graag nog een scheutje Pernod bij, maar ik ben dan ook een drankorgel 😉
Verwarm de oven op 180°. Leg de visfilets in een ovenschaal en bestrijk ze aan beide zijden met olijfolie. Strooi er peper en zout over en zet in de oven voor circa 15 minuten.
Fruit het sjalotje in een beetje olijfolie tot deze glazig is. Blus af met de witte wijn en laat dit mengsel vijf minuten zacht doorkoken. Voeg dan de groentebouillon en de dille toe en laat dit op een héél zacht vuur een beetje sudderen. Voeg zout en peper toe naar smaak.
Controleer de gaarheid van de vis door deze met een vork uit elkaar te duwen. Lukt dat, dan heb je de juiste cuisson. De kleur moet ondoorschijnend wit zijn.
Lepel een spiegeltje van de kruidensaus op een bord. Schep hierop de gestoofde venkel en leg tot slot de gare roodbaarsfilet erbovenop.
Wij aten dit met sobanoedels. Heerlijk spul om het visje en de kruidensaus mee weg te slobberen!
0 reacties