Home » Dagboek » Top producten » Kruidig spul

Kruidig spul

21 08 2011 | Top producten | 3 reacties

In de loop der jaren heeft mijn traditionele kruidenrekje plaats gemaakt voor potjes en doosjes van verschillende merken en afmetingen. Allemaal gevuld met kleine beetjes kruidig spul. Want ook dat heb ik intussen geleerd: gedroogde kruiden worden sneller muf dan de snelheid van het licht. Te vies om in een gerecht te verwerken. Dus laat ik bij de plaatselijke kruidenboer kleine hoeveelheden kruidig spul afwegen. Overigens heeft Dille en Kamille een groot assortiment gedroogde kruiden en specerijen van Jacob Hooij. En in mijn beleving zijn dat toch echt de lekkerste die te koop zijn.

Grappig is ook dat ik een bepaalde voorkeur blijk te hebben. Waar ik sommige doosjes slecht één keer per jaar aanraak, andere moet ik dan weer veelvuldig bijvullen. Favoriet zijn laurierblad, kaneel, nootmuskaat, oregano en vierseizoenenpeper. Zout gebruik ik bijzonder weinig en áls ik het op vlees of vis strooi dan is het grof zeezout of Maldon (schilfers) zout.

De Original Spices van Euroma gebruik ik ook graag. Ik vind ze goed samengesteld en ze hebben een aangenaam aroma. Met name de curry madras en de baharat worden veelvuldig ter hand genomen om gerechten van pit en smaak te voorzien.

Maar verse kruiden zijn natuurlijk het aller-, allerlekkerst. Omdat ik een tuintje mis koop ik vaak Italiaanse kruiden bij de supermarkt met daarin salie, oregano, tijm en rozemarijn. Hiermee kun je veel gerechten een heerlijke kruidentwist geven: salie op de vis, oregano tussen de salades, tijm in de soep en rozemarijn bij de ovenaardappeltjes. En bij de Islamitische winkel om de hoek staan er bijna het hele jaar door grote bossen munt, peterselie, dille en bieslook.

Om ze goed te kunnen bewaren behandel ik ze als volgt. Ik was de kruiden goed (liefst in ruim water) laat ze uitlekken in een vergiet, wikkel ze daarna in enkele vellen keukenpapier en doe ze in een plastic zak. Het nog aanwezige vocht kruipt in het keukenpapier en zo blijven de kruiden wel een week goed!

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

3 Reacties

  1. Caroline Brouwer

    Slimme tip van die verse kruiden! En dat die kruiden van Jacob Hooij bij Dille en Kamille zo goed zijn, wist ik ook niet. Ga daar maar eens langs. Bedankt voor de tip.
    groeten, Caroline

    Antwoord
  2. Nell Nijssen

    De verse-kruiden-truc pas ik al jaren toe en het werkt écht. En ja, Jacob Hooij heeft eersteklas kruiden en specerijen. In vergelijking met andere merken is het de Mercedes onder de kruiden. Er is overigens ook een webshop: http://www.jacob-hooy.nl/webshop/

    Antwoord
  3. Meneer Proeven

    Hallo Nell.. ik lees regelmatig je blog en vind het heel erg leuk.
    Kleine Tip..
    Ik hoop dat je de kruiden niet zo bewaard als op je foto’s, want licht is echt de grootste killer voor kruiden, maar ga er vanuit dat je het voor foto gedaan hebt.

    Verse kruiden zet ik in de vensterbank in een glas water. Blijven ze ook lang goed. Bladpeterselie leeft op deze manier helemaal weer op en is wel 4 weken prima te gebruiken.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.