Home » Recepten » Soepen » Mosterdsoep naar recept van Julius Jaspers

Mosterdsoep naar recept van Julius Jaspers

27 06 2020 | Holland, Julius Jaspers, Soepen | 4 reacties

Niet schrikken, mensen! Het zoveelste soeprecept op dit blog verschijnt vandaag. Uitgerekend op een dag dat half Nederland na een aantal klamme, doorweekte nachten opgelucht ademhaalt omdat er iets van verkoeling binnen lijkt te drijven. Op zo’n moment denkt er natuurlijk niemand direct aan soep. Nou ja, niemand …..

Natuurlijk bent u vrij om direct rechtsomkeert te maken, maar iedereen voor wie soep een soort van basisvoedsel betekent: lees toch maar even door. Want ik ben echt lyrisch over dit kostelijk smakende vloeibare mosterdhapje. Had het al talloze keren eerder gemaakt, maar de smaak ervan bleef altijd een beetje “in de lucht hangen”. Net niet vol en romig genoeg. Nou, ik kan jullie verzekeren: deze mosterdsoep naar recept van Julius Jaspers explodeert in je mond alle kanten op! Smaak in het kwadraat. 

Voor de sceptici onder ons: een soepje kan verrukkelijk aromatisch zijn. Stevig vullend. Heilzaam verwarmend. Maar het blijft te allen tijde een eenvoudig soepje. Geen kostbare kaviaar of zeldzame truffel die je langzaam genietend naar binnen hoort te werken. Soep is altijd eenvoudige kost, gemakkelijk te maken, niet duur en dus binnen ieders handbereik. Ik heb gezegd.

Mosterdsoep naar recept van Julius Jaspers

Ingrediënten: (6 personen)
1 ui, gesnipperd
40 ml zonnebloemolie
200 gr prei, fijngesneden
200 gr (winter)wortel, fijngesneden
15 gr bloem
100 ml witte wijn
800 ml (groente)bouillon
verse tijm/marjolein
50 gr Franse mosterd
30 gr Zaanse grove mosterd
150 ml slagroom
zout en peper

Bereidingswijze:
Smoor de ui glazig in de olie en voeg de prei en wortel toe.

Bak de groenten lichtbruin en bestrooi ze met bloem.
Bak nog even door en blus af met de witte wijn.
Voeg nu de bouillon en de kruiden toe.

Breng de soep tegen de kook aan en laat dit 1 uur zacht sudderen.

Verwijder de kruiden, pureer de soep met een blender en passeer door een zeef.

Voeg de Franse en Zaanse mosterd toe met de room en laat dit nog 10 minuten zacht doorkoken.

 Bron: Smart Cooking Compleet – Julius Jaspers

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

4 Reacties

  1. MyriamC

    Ik heb één keer in mijn leven mosterdsoep gegeten (geproefd) en dat was in het restaurant van de golfclub Reymerswael. Ik kende het niet, blijkt weer iets typisch Nederlands te zijn. Ik vond het vreselijk. Heb het ook meteen mee teruggegeven naar de keuken.
    Maarre … eet smakelijk Nell!

    Antwoord
    • nellnijssen

      Tsja, smaak blijft altijd persoonlijk. Maar zoals met veel gerechten: het succes ervan staat of valt bij de juiste ingrediënten en een correcte bereidingswijze. Zelf heb ik ook veel mosterdsoepjes gegeten die bestonden uit gekookt water met mosterd erdoor geroerd. Datzelfde geldt ook voor tomatensoep trouwens: water met flintertjes tomaat en veel zout. Terwijl een soep gemaakt van zondoorstoofde tomaten, uien, verse kruiden en een geurige zelfgetrokken bouillon een waar Koningsmaal kan zijn. Maar goed, als je eenmaal een vieze smaak in je mond hebt van iets, raak je dat niet snel meer kwijt. Jammer, Myriam.

      Antwoord
  2. Anna

    Nell, wat leuk dat jij een soep hebt gemaakt van Julius Jaspers. Ik ben soep fan, niet zo’n grote als jij. Maar toch! Julius Jaspers staat op mijn netvlies sinds ik zijn recept voor boeuf bourguignon probeerde. Echt een top recept!
    Dus inmiddels deze mosterdsoep gemaakt en gegeten. Mooie volle en ronde smaak. Een blijvertje.
    Groet Anna

    Antwoord
    • nellnijssen

      Wat leuk om te horen dat jij deze soep inmiddels ook hebt gemaakt, Anna. En nog gaver om te lezen dat het bij jou ook een blijvertje is! Ik vermoed dat het langdurig koken van de groenten echt een rol speelt in het “volle” karakter van deze soep. Inmiddels weten wij waar Abraham de mosterd haalt

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.