Home » Recepten » Koekjes » Kokosgalettes uit de Koekjesbijbel

Kokosgalettes uit de Koekjesbijbel

5 03 2020 | Koekjes, Rutger van den Broek | 2 reacties

Het is eenvoudigweg niet leuk meer. Voor de honderd en twintigste  dag op een rij regent het deze winter. Een dag vol mistige druil en grijze mot. Al sinds mensenheugenis ben ik behept met een winterblues, die zijn hoogtepunt bereikt in de maand februari. Vaak zien we daarna al iets vaker de zon, worden de dagen merkbaar langer en verdwijnt dat knagende monster in me langzaam naar de achtergrond. In 2020 echter heeft de chef Weersomstandigheden – waar die zich ook moge bevinden – het anders geregeld: ze plakken er gewoon nog een muiskleurig dagje aan vast. De zoveelste intussen.

Ik ben er helemaal klaar mee, echt waar. Ik ben te fatsoenlijk opgevoed om hier te gaan vloeken, maar mijn gevoel zegt iets anders. Gelukkig ben ik een blogger en geen vlogger, dus hoef ik ook geen moeite te doen mijn droefgeestige snuitje in een olijke plooi te leggen. Hoe ik me door dit soort dagen worstel? Nou, dat zal ik je verklappen. Vanmorgen heb ik me, met datzelfde treurige hoofd, opnieuw in de zelfgebakken koekjes gestort. Inmiddels weet ik dat een beetje bakafleiding me goed doet. En bovendien: de bodem van de koekjesdoos was al weer in zicht en omdat ik me nog steeds in de Fodmap eliminatiefase bevind, dienden het opnieuw koekjes op basis van speltbloem te worden. Dat hoeft geen enkel probleem te betekenen, weet ik ondertussen. Tarwebloem valt altijd te vervangen door speltbloem, zo ook bij deze kokosgalettes uit de Koekjesbijbel.

Kokosgalettes uit de Koekjesbijbel

Ingrediënten: (voor 50-65 stuks)
175 gr boter, op kamertemperatuur
175 gr witte basterdsuiker
1 tl vanille-extract
¼ tl zout
1 ei, op kamertemperatuur
125 gr speltbloem
100 gr kokosrasp

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 °C (hetelucht 160˚ C) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de boter, witte basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en mix enkele minuten tot een romig geheel.

Klop het ei erdoor en spatel tot slot de bloem en kokosrasp door het deeg.

Maak balletjes van het deeg van ongeveer 10 gram en plaats deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Leg er een stuk bakpapier overheen en druk de balletjes plat tot ze een doorsnede hebben van ongeveer 5 centimeter.

Verwijder voorzichtig het bovenste bakpapier en bak de koekjes in 8-13 minuten licht goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

Bron: De Koekjesbijbel – Rutger van den Broek

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

    • nellnijssen

      Dat vond ik nou ook! Heb het gedaan ook, haha. Dat is dan weer meteen het grote nadeel van zelfgebakken koekjes: voor je het weet, zijn ze weer op

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.