Iedereen kent wel de Franse ratatouille, het stoofpotje van diverse mediterrane groenten, welke je formeel gezien allemaal apart dient te bakken. Dat doet natuurlijk niemand, want Noorderlingen zijn meer van het vlug-vlugwerk, dus gaat alles in één keer de pan in. Gemakshalve noemen wij het dan ook ratjetoe. Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan?
Persoonlijk vind het dan wel een echt soepzooitje worden, zonder afzonderlijke smaken. Een betere methode is dan de groenten in de oven te bakken, op die manier blijven de smaken beter behouden. Het grote voordeel is dat het geen natte bedoening wordt, wat bij ratatouille nogal eens wil gebeuren, althans bij mij.
Dezelfde groenten in de oven kan opeens een heel andere naam krijgen. We noemen het dan briam en het is afkomstig uit Griekenland. Traditioneel wordt er dan ook feta bij of over geserveerd. Ik heb gekozen voor burrata omdat ik toevallig een bakje in de koelkast had. Welke kaas je ook kiest, ze zijn allebei even romig en passend bij deze zomerse groenteschotel.
Griekse briam met burrata
Ingrediënten:
2 aardappelen, geschild en in plakjes van ½ cm
2 courgettes, in plakjes van ½ cm
1 aubergine, in plakjes van ½ cm
1 rode paprika, ontdaan van zaadlijsten en in ringen
2 rode uien, in ringetjes
3 tomaten, in plakjes
4 tenen knoflook, in plakjes
1 el gedroogde oregano
150 ml Griekse olijfolie
200 ml water
200 g burrata, verkruimeld
1 hand verse bladpeterselie, grof gehakt
zout en versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
Begin met de plakken aubergine te bestrooien met zout. Laat deze uitlekken in een vergiet. Dep ze na een half uur goed droog.
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 165˚).
Hussel alle groenten door elkaar met de knoflook, de
oregano, olijfolie en zout en peper.
Schik ze daarna in een ovenschaal, giet het water erbij en
zet de schaal 45-60 minuten in de oven.
Haal de schaal uit de oven, duw alle groenten nog een
keertje goed aan zodat ze helemaal in het vocht onder-
gedompeld zijn en zet de schaal weer terug in de oven. Zet
deze 20 graden hoger, om de groenten te laten karamelliseren.
Bak nog 15-30 minuten, tot het meeste water verdampt is en er alleen nog olie en wat vocht van de groenten over is.
Laat de schaal een beetje afkoelen, verkruimel er dan de burrata over en serveer.
Heerlijk met ferm zuurdesembrood of couscous.
0 reacties