Pastinaak was eigenlijk nooit zo mijn ding. Om het maar eens in modern Nederlands te verwoorden. Beetje weeïg, smakeloos konijnenvoer zonder fut (om het voor de variatie maar eens in klip en klare Jip & Janneketaal te zeggen). Hoe dan ook, soms dient zelfs een eigentijds en transparant principe bijgesteld te worden, ofwel ten positieve gekeerd worden. Dat dient allemaal een hoger doel, namelijk a) op deze manier blijf je jezelf steeds opnieuw uitvinden en b) blijft het leven vol verrassingen zitten.
Want echt, ik was helemaal verbaasd toen ik de pastinaak in deze ovenschotel proefde. Was dit diezelfde witte groenteslungel die ik normaliter zo laf en futloos vond smaken? Jawel! Het geheim zit ‘m in de dunne reepjes, waardoor de groente optimaal geroosterd wordt en dus voor een knapperig accentje zorgt. Niks geen babyvoer of flauwe hap meer met deze manier van bereiden, maar met een prettige bite. Ik ben fan!
In het originele recept wordt gebruik gemaakt van chipolataworstjes. Maar omdat ik nog twee koude gehaktballetjes had staan van de vorige dag, heb ik die in plakjes ertussen gestoken. Het resultaat was er niet minder om.
5 Ingrediënten voor een prettige pastinaakschotel
Ingrediënten: (voor 4 personen)
2 grote, rode uien
2 handappels, zoals Elstar of Jonagold
4 pastinaken
12 chipolataworstjes
1 eetlepel vloeibare honing
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Zet een grote koekenpan met een scheut neutrale op middelhoog vuur (of liever nog: gebruik een pan die direct na het bakken in de oven geschoven kan worden).
Schil de uien, snijd ze in vieren en maak ze los tot je bloemblaadjes hebt.
Bak ze, regelmatig omscheppend, tot ze glazig zijn. Voeg zeezout en peper toe.
Was de appel grondig, snijd ze in vieren en daarna in plakjes van 1 cm dik.
Laat de appels even meebakken met de uien.
Schil de pastinaken met een dunschiller. Blijf de dunschiller gebruiken om er lange repen van te schaven. De middelste harde kern kun je beter niet gebruiken.
Roer 1 eetlepel rode wijnazijn door de pan met de uien en appels en leg de pastinaakreepjes er bovenop.
Leg de worstjes erop (duw ze een beetje tussen de andere ingrediënten) en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie.
Voeg nog wat versgemalen zwarte peper toe en laat de schotel 30 minuten bakken in de oven.
Besprenkel dan met de honing en zet alles nog 5 minuten terug in de oven, tot alles goudbruin en lekker knapperig is.
Bron recept: 5 ingrediënten – Jamie Oliver
0 reacties