Zeeuwse – lemon drizzle cake – Knop

13 05 2012 | Cakes | 7 reacties

Goed gedaan, meisje. Ik ben trots op mij. Zien jullie wel dat ik kan bakken. Ik stel me soms wat aan, dat is het. Een lemon drizzle cake bakken, dat kan toch iedereen zeker?

Kon ik deze woorden maar vrijuit durven spreken. Het is allemaal niet waar. De eerlijkheid gebiedt mij te vertellen dat dit het werk is van mijn eigen Thuisbakkerij met mijn eigen G aan het roer. Jawel, een man die kan bakken, da’s echt handig als je zelf er niks van bakt ;- )
Gelukkig zijn er wel altijd een aantal arbitraire aanwijzingen nodig om vanaf de zijlijn te kunnen roepen. Vergeet het meel niet te zeven! Niet het wit van de citroen meeraspen! Oven dichtlaten!  Ach, ach, ik ben me er één. Gelukkig is Man al aardig gewend geraakt aan mij.

Ter geruststelling aan iedereen die begint te denken dat ik op culinair een complete nitwit ben: mevrouw Eetplezier had zo haar eigen bezigheden. Venkelsoep maken, volgens recept van Jeroen Meus. En een castric-basis om daarmee later een beurre blanc te kunnen maken voor bij de zalm met spinazie. Dat terzijde.

Zeeuwse lemon drizzle cake

Ik had het over cake. Door in een “gewone cake” gaatjes te prikken (eigenlijk: kanaaltjes) en de cake daarna te overgieten met een suiker-ctroensapmengsel ontstaat een “lemon drizzle cake”. Deze cake kent vele varianten. Dit recept komt van de site De keuken van Johanna. Het lijkt mij tamelijk overbodig om dit over te nemen als u het hier allemaal na kunt lezen.

De cake is voortreffelijk. Lekker fris door het vele citroensap. Hoewel ik angst had dat de 85 gr extra suiker het geheel erg zoet zou maken, was dat niet het geval.
Hij is gebakken in een Zeeuwse Knop, een bakvorm met een siliconen coating, waardoor het “lossen” van het baksel heel gemakkelijk gaat. Bovendien krijg je een prachtig, decoratief resultaat.

Nu snel op weg naar de Mama. Met 50 ml Trésor. En een lemon drizze cake. Aangesneden, dat wel. Hoewel ik de term voorgeproefd beter op zijn plaats vind. Want is niet alleen het allerbeste goed genoeg voor een Moeder?

Lemon drizzle cake in Zeeuwse knopvorm

print

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

7 Reacties

 1. Caroline Brouwer

  Wat een mooie vorm die Zeeuwse knop! Hij ziet er goed uit, dat heeft je thuisbakker maar weer goed gedaan. Altijd lekker zo’n lemon drizzle cake!

  Antwoord
 2. Kelly @ Kell's Kitchen

  Wat heerlijk zo’n Thuisbakker 😉 En, dan maakt hij ook nog lemon drizzle cake: yummy! Die Zeeuwse Knop bakvorm is inderdaad mooi; heb ‘m hier bij m’n favoriete kookwinkel in Leiden ook gezien.

  Antwoord
 3. Johanna

  Wow, met deze vorm ziet de cake er nog smakelijker uit!
  Groet Johanna.

  Antwoord
 4. Nell Nijssen

  @Caroline: ja, mooi hè, die Zeeuwse Knop. Het is een fijn ding (en dat zeg ik niet van alle Zeeuwse zaken)
  @Kelly: tjee zeg, die Zeeuwse Knop helemaal in Leiden. We gaan vooruit hier 😉
  @ Johanna: met hartelijke dank aan jou. Zonder jou was er misschien nooit een lemon drizzle cake gebakken.

  Antwoord
 5. Es

  Nou! Wat een mooie vorm! Wow.
  Ik doe even mijn ‘rondje favo blogs’ en zie dat iedereen in de weer is met citroen! Ha!
  Ik ben en sucker als het om citroen gaat!

  Antwoord
 6. Fragrances

  Wat een mooie vorm! En volgens mij smaakt die ook hartstikke lekker

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.