Home » Recepten » Visgerechten » Zelfgebakken kibbeling met tartaarsaus

Zelfgebakken kibbeling met tartaarsaus

26 01 2017 | Sergio Herman, Visgerechten | 4 reacties

Bladerend door Sergio Hermans’ laatste boek Simple Food, kwam ik een recept tegen van zelfgebakken kibbeling in een soort van tempurabeslagje met tartaarsaus en ik kreeg me daar toch opeens trek in ….. Man, man, man, wat kan een mens plotseling toch een onbedwingbare trek krijgen in iets onbereikbaars, want ja, tien uur in de avond is niet bepaald de meest geschikte tijd om aan een recept als dit te beginnen. Met een rammelende maag begaf ik mij dan ook enige tijd later naar de echtelijke sponde.

Eerlijk is eerlijk: er gingen nog een behoorlijk aantal dagen aan voorbij, voordat ik mijn waanzinnige trek in deze gefrituurde visstukjes kon inwisselen. Maar gisteren was de perfecte dag ervoor. Eerst naar mijn favoriete vishandel in Yerseke: Van As Zeeland. Aldaar een prachtig stuk kabeljauw gekocht. En nog wat andere lekkere dingen, zoals superverse tarbot en schar.

Omdat ik al jaren geen friteuse meer bezit, heb ik een pannetje gevuld met zonnebloemolie. Gaat ook prima. Thermometer erin en wachten op de gewenste 180˚. Beslagje maken. Vis in reepjes. Pruttelen maar! Ja, de tartaarsaus had ik ’s morgens al gemaakt, zoiets vergt liefde en aandacht. Dat moet je niet doen tussen alle bakbedrijven door. Overigens is voor frituren in een pannetje ook best een staaltje acrobatiek nodig: je thermometer in de gaten houden, de vis erin en eruit, oppassen voor kokende olie op je handen en ondertussen ook nog zien te voorkomen dat je keuken in een soort van vetopslagplaats veranderd. Best ingewikkeld. Volgende keer koop ik toch een kleine friteuse voor dit soort zaken. Hup, met de lift omlaag en omhoog.

Let op: tempurabeslag geeft altijd een minder goudbruin resultaat. Het poft wel meer, is dus licht en krokant. Zou ik het nog eens maken, gebruik ik echt tempurabeslag, gemaakt met ijskoud water (sorry, Sergio).

Zelfgebakken kibbeling met tartaarsaus (4 pers)

Ingrediënten
400 gr kabeljauwfilet
currypoeder
zeezout/zwarte peper
350 gr tempurabeslag (zie hieronder)
3 dl tartaarsaus (zie hieronder)

Tempurabeslag:
7 gr verse bakkersgist
160 gr gezeefde bloem
215 cl lauw water
snufje zeezout
snufje suiker

Tartaarsaus:
2 dl versgemaakte of goede kwaliteit mayonaise
1 eetl fijngehakte kappertjes
1 fijngesneden sjalot
1 eetl fijngehakte bladpeterselie
1 eetl fijngehakte bieslook
1 eetl fijngehakte dragen
2 hardgekookte eieren, gepeld en geplet
rasp van 1/2 citroen
zeezout/peper

Bereidingswijze
Lost de gist op in het lauwe water.
Meng met de bloem, het zeezout en de suiker.
Laat 30 minuten rijzen en klop het dan opnieuw plat/

Meng voor de tartaarsaus alle ingrediënten door elkaar en kruid naar smaak af met peper en zout.

Zorg ervoor dat er geen graten meer in de kabeljauw zitten en snijd de filet in lange reepjes.
Kruid met currypoeder, zwarte peper van de molen en zeezout.
Haal de repen door het beslag en frituur 2 à 3 minuten op 180˚. Werk met kleine porties tegelijk!
Laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.

Serveer direct met de tartaarsaus.

P.S. De foto is van verschrikkelijke kwaliteit. Gelukkig heb ik daar een geldig excuus voor. Na een potje jongleren in keuken, geen goed licht voorhanden hebbende én tevens mijn onbedaarlijke trek beheersbaar houden, vind ik het al heel wat dat ik überhaupt een foto heb gemaakt. Een mens kan soms niet alle ballen in de lucht houden …..

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

4 Reacties

  1. MyriamC

    Super lekker. Ziet er niet eens zo moeilijk uit. En ik heb een friteuse!

    Antwoord
    • nellnijssen

      Met een friteuse gaat het vast vele malen handiger. Maar zoals gewoonlijk had ik weer andere verwachtingen dan de praktijk me bracht. Laat je het weten als je het ook een keer hebt geprobeerd, Myriam?

      Antwoord
  2. Ohmydish

    Lekker zeg! Vis met tartaarsaus blijft een geweldige combinatie 🙂

    Antwoord
  3. jos vandebergh

    Die “215 cl” in het tempurarecept is volgens mij een tikfout (die ook in het boek staat). Ik denk dat het 215 ml moet zijn.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.