Spritsen met mokkasmaak

Op het gevaar af dat vrouwtje Eetplezier over enige tijd te boek staat als koekiesmonster, wil ik toch vandaag opnieuw een recept voor een traditioneel koekje plaatsen. De sprits. Wie kent ze niet? Heerlijk brosse koekjes die je niet fatsoenlijk durft te eten als je ergens op visite bent. De kruimels spatten namelijk rond je oren, als je er een bescheiden hapje van neemt. Gewoonlijk hebben spritsen alleen een lichte vanillesmaak, maar ik heb gekozen voor de smaak van koffie. Vind ik nóg lekkerderderder. Dit bereik je door mokka-extract te gebruiken, dat je heel gemakkelijk zelf kunt maken (zie onderaan het recept). Een win-win situatie dus. 

Voorts is het erg belangrijk om voor deze spritsen met mokkasmaak ten minste een helft Zeeuwse bloem te gebruiken. Dit zorgt voor een knapperig en bros resultaat. Zeeuwse bloem heeft minder eiwitten in zich, wat zorgt voor minder bindkracht. In brood heb je bijvoorbeeld wel veel bindkracht (lees: gluten) nodig. Met andere woorden: probeer geen brood te bakken van Zeeuwse bloem, aangezien je dat een vrij compact brood oplevert.

Tegenwoordig bestel ik al mijn (biologische) bloem- en meelsoorten bij De Zuidmolen. In deze webshop kun je, naast de moeilijk verkrijgbare Zeeuwse bloem, ook noten, vruchten, zaden, pitten en andere bakingrediënten bestellen. Prima kwaliteit en keurige levering bij dit familiebedrijf. Vooral als je veel en vaak bakt.

Spritsen met mokkasmaak

Ingrediënten: (voor 50-70 spritsen)
200 gr boter, op kamertemperatuur
125 gr lichtbruine basterdsuiker 
2 tl mokka-extract *
1 tl vanille-extract 
¼ tl zout
½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
125 gr Zeeuwse bloem
125 gr bloem

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 160 °C (150 ˚ hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 
Doe de boter met de basterdsuiker, het mokka-extract, vanille-extract en zout in een kom en meng tot een romig en luchtig geheel.
Meng het halve ei erdoor.
Voeg beide soorten bloem toe en meng alles door elkaar.

Doe het deeg in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 7 millimeter doorsnede.
Spuit op de bakplaat baantjes van ongeveer 6 centimeter lang, doe dit lichtjes zigzaggend.

Bak de spritsjes 15-20 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.
 
Als dubbelop extraatje kun je de spritsen ook nog aan één kant in de getempereer de chocolade dopen.
Leg ze dan op een stuk bakpapier tot de chocolade gestold is. 

Mokka-extract:
Meng hiervoor 30 ml warme espresso met 2 theelepels oploskoffie (= 10 ml) en 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker. Roer dit goed door elkaar. 

Bron recept: De Koekjesbijbel – Rutger van den Broek

 
 
print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.