Home » Recepten » Brood en crackers » Semolinabrood op de wijze van Levine

Semolinabrood op de wijze van Levine

21 08 2019 | Brood en crackers, Levine van Doorne | 5 reacties

Sinds mijn interne gangenstelsel met enige regelmaat laat weten dat zij niet gediend is van een overvloed aan vezelige bestanddelen, zoek ik mijn toevlucht nogal eens tot wat minder zware broodsoorten. Gezond volkorenbrood, liefst zelfgebakken, was tot nu toe altijd favoriet in huize Eetplezier. Het vult heerlijk en ik kan er met smaak enkele sneden van wegwerken, maar mijn buik denkt daar tegenwoordig anders over.

Ik hoor steeds vaker stemmen uit mijn diepste krochten opduiken: “het mag allemaal best een beetje minder gezond, hoor” en “wij zijn hier ook niet meer zo piep om alles te kunnen verteren“. Tsja, daarmee hebben ze een punt, daar binnen. Vroeger knorde ik de nacht vrolijk door na een (te) overvloedige maaltijd, besprenkeld met de nodige glazen alcoholica, tegenwoordig dien ik erop te letten na acht uur niet te veel meer te nuttigen.

Enfin, ik had het over brood dus. Bij AH ontdekte ik het durumbrood. Durum is een zeer oude graansoort, wat een vrij stevig en smaakvol brood oplevert. Mijn buik is er ook blij mee, als ik af en toe maar een beetje afwissel, dat dan weer wel. Grof gemalen durumtarwe wordt gries of semolina genoemd en dat kun je  tegenwoordig vrijwel overal kopen. En als Appie durumbrood kan bakken, dan kan mijn eigen Thuisbakkerij dat ook, moet ik gedacht hebben. Ik gebruikte voor dit brood semola de grano duro rimacinata van het merk De Cecco. Rimacinata bekent “opnieuw gemalen” wat inhoudt dat het een heel fijn meel bevat.  

Dit brood is zelfs voor degenen die nog nooit zelf een brood gebakken hebben, heel erg gemakkelijk om te maken. Supersoepel deeg, dat ook met de hand eenvoudig te kneden is.

Het onderstaande recept voor semolinabrood komt van de site van één van de beste en meest enthousiaste broodbakkers in Nederland: Levine van Doorne. Inmiddels heeft zij twee boeken op haar naam staan, terwijl een derde in de maak is! In deze rijk geïllustreerde boeken legt zij niet alleen de basistechnieken van een goed gekneed en gebakken brood uit, maar geeft ze ook een keur aan recepten voor luxere broodsoorten prijs. Met toestemming publiceer ik hieronder de tekst zoals deze ook op haar site gepubliceerd staat.

Semolinabrood

Ingrediënten:
500 gram semolina
5 gram droge gist
15 gram suiker
50 gram goede olijfolie
10 gram zout
300 gram lauwwarm water
bakblik van ± 25 cm, ingevet

Werkwijze standmixer:
Doe semolina, gist, suiker en zout in de kom. Voeg de olie en het water toe. Kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

Werkwijze broodbakmachine: 
Doe alle ingrediënten in de bak van de bbm. Kneed ± 10 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand. Volg verder de werkwijze zoals hieronder beschreven. 

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olijfolie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg rijzen totdat het verdubbeld is, 60 – 90 minuten.

Vormen: Stort het deeg op een licht met olijfolie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit (= doorslaan) en bol het losjes op. Laat het deeg ± 20 minuten afgedekt rusten (het is daarna makkelijker te vormen). Druk het deeg uit tot een rechthoek. De korte kant moet ongeveer even breed zijn als het broodbakblik. Rol het deeg stevig op en druk de naad dicht. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Bestuif/bestrooi de bovenkant van het deeg licht met semolina.

2e rijs: Dek het deeg af met ingevet folie en laat het op kamertemperatuur in 60 – 90 minuten tot bijna in volume verdubbelen.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 190 ºC.

Bakken: Bak het semolinabrood in 35 – 45 minuten gaar en goudbruin. Het brood is gaar als de interne temperatuur ± 95 °C is en het hol klinkt als je op de bodem klopt.

Stort het brood direct na het bakken uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen voordat je het gaat snijden.

Bron: https://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/p/recepten-index.html

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

5 Reacties

  1. MyriamC

    Ziet er een lekker broodje uit. Heb tegenwoordig ook veel last van mijn maag als ik te laat en/of te zwaar eet en drink.
    Waar koop je dat meel Nell?

    Antwoord
  2. Lot

    Leuk haar naam weer eens tegen te komen. Ik heb jaren geleden nog een workshop bij haar gevolgd toen ze nog klein opereerde en vanuit huis. Zo leuk
    Ik eet al jaren koolhydraatarm en daarin past brood niet zo goed.

    Antwoord
    • nellnijssen

      Levine geeft nog steeds workshops en als er hier brood gebakken wordt, gebruik ik recepten van haar. Vind je het niet jammer dat je geen brood meer eet? Ik zelf zou beslist niet zonder kunnen. Dank voor je reactie, Lot!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.