Salade niçoise met avocado

Sommige lieden beginnen, zodra er iets op hun pad komt wat niet binnen hun comfort-zone past, te mekkeren. Zij zijn gewend geraakt aan het idee om elke lichtvoetige mug te transformeren naar een zwaarlijvige, moeilijk te verplaatsen olifant. Het zijn die lui die jou eindeloos kunnen vertellen dat het weer de afgelopen dagen veel te warm was. Jawel, het mocht best eens zomer worden, maar liever niet op deze manier, snap je? Die extreme temperaturen, die hoge luchtvochtigheid, wij Nederlands zouden daar niet op ingericht zijn. Je gaat er ook zo van zweten en je komt tot niets. Bah, bah en nog eens bah.

Nou, ik kan jullie het heuglijke nieuws brengen dat ik over warmte niet snel zal klagen. Tuurlijk spat er ook bij mij wel eens een zweetdruppeltje van het voorhoofd, maar daar heb ik als pre-menstrueel vrouwmens intussen behoorlijk ervaring mee. Alle overige lichaamsfuncties blijven bij hoge temperaturen op ordentelijke wijze doordraaien. Slaap vormt geen probleem. Eten eigenlijk ook nooit. Ik stap moeiteloos over op lichtere gerechten met een minimum aan bereidingshandelingen. Salades zijn dan ideaal. De Caesar salad is populair hier in huis. Knisperende Romeinse sla met croutons, een eitje, parmezaanse kaas en ansjovis. Wasteilen kan ik er van naar binnen werken.

De salade niçoise is nog zo’n klassieker. In de loop der tijd zijn er al heel wat ingrediënten aan toegevoegd, dat doe ik vandaag ook. Omdat ik vandaag graag wat koolhydraten toevoeg aan het menu, kies ik ervoor om een kopje orzo (of riso) te koken en deze in de salade te verwerken. En nee, geen haricot verts, al horen die er natuurlijk traditioneel gezien wel in. Daar voor in de ik plaats gebruikte ik avocado. Ook lekker. Maar maak deze salade zoals jij wilt. Ik deed het zo.

Salade niçoise met avocado

Ingrediënten:
150 gr orzo
Romeinse-, bind,- of eikenbladsla
blikje tonijn op olijfolie
3 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden
trostomaatjes van goede kwaliteit, in vieren
handvol Taggiasche olijfjes
2 gekookte eieren, in vieren
1/2 komkommer, in stukjes
1 avocado, in plakken

Voor de dressing:
olijfolie
sap halve citroen
mosterd
peper/zout

Bereidingswijze:
Kook de orzo gaar. Doe deze in een vergiet en laat er koud water over lopen, zodat hij niet verder doorgaart.
Meng de riso in een schaal met de tonijn, de bosuitjes en de dressing.

Spreid de sla uit op een mooie, glazen serveerschaal.
Leg het riso-tonijnmengsel in het midden erop.

Garneer met de tomaatjes, olijven, komkommer, avocado en het ei.

Sprenkel er nog wat goede olijfolie overheen.

Salade nicoise met avocado
Salade nicoise met avocado
print

Eén antwoord op “Salade niçoise met avocado”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.