Home » Recepten » Brood en crackers » Rozijnen-krentenbrood van Levine

Rozijnen-krentenbrood van Levine

16 10 2019 | Brood en crackers, Levine van Doorne | 0 Reacties

“En toch moet u het zelf regelen”, snibt de haaibaai aan de andere kant van de telefoon. Meer dan tien minuten zijn we inmiddels in een moedeloos makend gevecht verwikkeld geraakt. Ik probeer met al mijn psychologie van de kouwe grond, de bureaumevrouw met de kudde paarse krokodillen om haar heen, zover te krijgen dat zij een deel van mijn belangen glad wil strijken. Dat weigert ze. Halsstarrig en kortaf. Met steeds dezelfde zinnen.

Ze heeft geen toegang tot mijn dossier, dit soort zaken gaan niet via haar en het is ook helemaal geen onoverkomelijke ramp, beweert ze, als in de toekomst afspraken anders lopen dan ik zou willen. Met een assertieve onbenulligheid in mijn stem vraag ik aan haar of ik toch wel te maken heb met de secretaresse van de afdeling ABC. Dat kan ze gelukkig wel beamen. Kijk aan, die hebben interne telefoonlijnen, postvakjes, mail, intranet, de hele mikmak om collega’s te kunnen bereiken en desondanks weigert deze dame medewerking te verlenen aan iets simpels. Veel verder komen we niet, dus sluit ik zelf het gesprek. Tenenkrommende klantonvriendelijkheid, ik sprak er al eerder over.

In mijn keukentje is het veilig. Er heerst een serene rust. Geen paarse krokodil te zien en nergens onwilligheid. Alleen een deegje dat zich langzaam van binnenuit aan het ontwikkelen is, tot het voldoende gerezen is en de oven in mag. Het wordt een rozijnenkrentenbrood, wederom uit het fabuleuze boek Brood uit eigen oven van Levine van Doorne. In het onderstaande recept is uitgegaan van het gebruik van een standmixer. Mijn trouwe KA’tje voert al sinds mensenheugenis het betere kneedwerk voor me uit, iets wat nét iets dichter bij mijn visie aangaande de bereiding van voedsel ligt, dan het gebruik van een broodbakmachine, waarin alles binnen een volautomatisch proces plaatsvindt. 

Als ik enkele uren na het onfortuinlijke telefoongesprek in een sneetje van dit fantastische zoete rozijnen-krentebrood hap, rijkelijk geplamuurd met roomboter, overvalt me een vertrouwd gevoel van welbevinden. Op dat moment weet ik het weer: zekerheden bestaan nog, je moet ze alleen zelf creëren. U is gewaarschuwd.

Rozijnen-krentenbrood

Ingrediënten:
450 gr tarwebloem
210 sultana rozijnen
150 gr krenten
7 gr droge gist
8 gr zout
20 gr suiker
geraspte schil van halve citroen
geraspte schil van halve sinaasappel
30 gr zachte, ongezouten boter
120 gr karnemelk
115 gr water 20-25˚ C
50 gr ei, op kamertemperatuur

Bereidingswijze:
Rozijnen en krenten wellen: Doe de rozijnen en krenten in een steelpan en voeg water toe tot ze net onderstaan. Breng aan de kook en zet direct het vuur uit. Laat de rozijnen en krenten in een vergiet uitlekken. Vouw een stuk keukenpapier dubbel en spreid de rozijnen en krenten daarover uit. Dep ze goed droog met een tweede stuk keukenpapier. Of laat de rozijnen en krenten (de avond van tevoren) 15 minuten wellen in lauw water, laat ze (de hele nacht) in een vergiet uitlekken en dep ze goed droog.

Wrijf de geraspte citroen- en sinaasappelschil met je vingertoppen door de suiker.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en kneed alles in 10-15 minuten tot een soepel en licht kleverig deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Laat het deeg 15 minuten afgedekt staan en kneed er dan met de machine of met de hand de rozijnen en krenten door.

Als je ervoor kiest om de vulling met de hand door dit rozijnen-krentenbrood te te kneden, leg je het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en rol je het met een deegroller uit tot een lap ter grootte van een liggend A4-tje. Verdeel dan de helft van de rozijnen en krenten over de deeglap, laat de randen vrij. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden dicht. Draai het deeg 90 graden en rol het weer uit. Verdeel de andere helft van de rozijnen en krenten erover, vouw het deeg weer en druk de naden dicht. Op deze manier worden de rozijnen en krenten mooi door het deeg verdeeld. Vorm een bal van het deeg, zorg ervoor dat de rozijnen en krenten binnenin het deeg blijven

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plasticfolie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in circa 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en duw de lucht eruit. Bol het deeg losjes op en laat het afgedekt circa 20 minuten rusten. Vorm er vervolgens een rol van zoals je dat doet met een busbrood. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik en dek het af met ingevet plasticfolie of een douchemuts.

2° rijs: Laat het deeg op kamertemperatuur in 60-75 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de tweede rijs de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken, verlaag dan de temperatuur met 20°C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.

Bakken: Bak het brood in circa 40 minuten gaar en bruin. Leg er, als de bovenkant van het brood te donker dreigt te worden, een velletje aluminiumfolie op (na circa 20 minuten). Stort het brood direct na het bakken uit het bakblik op een rooster en bestrijk het met een kwastje met roomboter.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.