Panforte de Italiaanse kerstklassieker

Hoewel ik van nature helemaal niet zo’n zoetekauw ben, kreeg ik half november al het idee om deze panforte te willen bakken. Ik heb even gewacht, zodat er nu rond Kerstmis van gesmikkeld kan worden.

Deze Italiaanse kerstklassieker is door de noten, zuidvruchten, honing en specerijen heel feestelijk en stiekem ook wel een beetje gezond. Oké, voor dit laatste dien je de suiker even te vergeten.

Dit machtige baksel eet je beslist niet in je eentje, dus geef wat je niet eet weg als eetbaar cadeautje! Panforte is erg lekker bij een kopje goede espresso of een glaasje vin santo.

Ingrediënten
350 gr gemengde ongezouten noten (amandelen, hazelnoten,
walnoten)
100 gr gekonfijte sinaasappelschilletjes
100 gr gewelde gedroogde vijgen, in kleine stukjes
50 gr gedroogde cranberry’s
100 g gewelde gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
75 gr bloem
geraspte schil van 1 citroen
125 gr honing
125 gr suiker
50 g boter, in blokjes
poedersuiker, om te bestrooien

voor het specerijenmengsel:
2 tl gemalen kaneel
2 tl gemalen gember
1 tl gemalen kardemom
¼ tl gemalen nootmuskaat
¼ tl gemalen piment

Panforte de Italiaanse Kerstklassieker

Bereidingswijze

Meng voor het specerijenmengsel in een kommetje alle specerijen.
Verwarm de oven tot 180°C.
Leg de noten op een bakplaat en rooster ze in 8 tot 10 minuten licht goudbruin. Neem ze uit de oven.
Verlaag de oventemperatuur tot 160˚.

Bedek de bodem van een springvorm (Ø 22 cm) met bakpapier (knip een passend rondje uit).

Meng in een grote kom de noten met de zuidvruchten, de cranberry’s, de bloem, het citroenrasp, het specerijenmengsel en een snuf zout.

Verwarm in een kleine pan de honing met de suiker tot het mengsel een temperatuur van 130° heeft bereikt. Gebruik hiervoor een suikerthermometer, omdat dit proces heel snel kan gaan. Ga vanaf nu vlug te werk want de karamel wordt snel toffee-achtig en hard.

Neem de karamel van het vuur en meng er meteen de boter door. Schenk de honingkaramel op het notenmengsel en meng krachtig met een pollepel tot alles goed is gemengd.

Stort het mengsel in de springvorm en duw de bovenkant goed aan met de achterkant van een grote lepel of vochtige handen.

Bak de panforte circa 30 minuten in de oven. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen. Maak met een scherp mes de panforte los van de zijkant van de vorm.

Neem de panforte uit de vorm. Voor een mooi effect kun je hem nu bestrooien met poedersuiker, maar ik heb ervoor gekozen om nog wat extra sinaasappelschilletjes erin te drukken.

Bron: Elle eten

print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.