The Pie Room van Calum Franklin

The Pie Room

Waar wij in Nederland onze meesterbakkers voornamelijk kennen van zoete, tongstrelende patisserie,  in Engeland heeft men speciale pasteibakkers. Want pies (spreek uit: paais) zijn hét ultieme volksvoedsel bij onze westerburen. Vaak komen we in Nederland niet verder dan een hartige taart met prei, ui en kaas, maar in het Verenigd Koninkrijk weten ze zo’n beetje alles wat eetbaar is te verstoppen in een korst- of bladerdeegje. Worst, rundvlees, garnalen, niertjes, kalkoen, het kan zo gek niet zijn of men weet er een pastei van te maken. Meestal weten ze die dan ook nog artistiek te versieren, waardoor er niet alleen tongstrelende, maar tevens oogstrelende kunstwerkjes ontstaan.

Calum Franklin is zo’n creatieve pasteibakker en meteen ook eentje van de bovenste plank. Of zoals Jamie Oliver op de cover van het boek The Pie Room stelt: “Calum is the Pie King”. In de gelijknamige bakkerij, gevestigd in hartje Londen, bakt deze Koning der Pasteien de meest fantastische creaties met deeg. Het doet de harten van veel Britten sneller kloppen om in deze karakteristiek ingerichte winkel annex brasserie iets van Franklins iconische creaties te kunnen kopen dan wel te consumeren. De befaamde beef Wellington, een pastei met kip, champignons en dragon of de Tatin met rode ui, wortel en hazelnoot: stuk voor stuk vechten deze gerechten hier om de gunsten van de klant. 

“The Pie Room van Calum Franklin” verder lezen

Risi e bisi uit de Bijbel van de Italiaanse keuken

Risi e bisi uit de Bijbel van de Italiaanse keuken
In huize Eetplezier zijn we dol op de Italiaanse keuken, omdat er zoveel bestanddelen in gebruikt worden die zo lekker weghappen. Tomaten, olijven, courgettes, kappertjes, kaasjes, noem maar op. Het mag dan cucina povera heten, voor mij is een bordje pasta altijd een feest van gulle overvloed. Rijke, volle sauzen, vergezeld van een fonkelende robijnrode sangiovese. Of juist heerlijk lichte gerechten met een speelse vermentino ernaast. 

Risotto behoort ook toe aan de traditionele Italiaanse keuken. Moeilijk te bereiden is dit gerecht zeker niet, maar je gaat het pas leren als je het doorhebt, om het maar eens op z’n Cruijffiaans te zeggen. Risotto flans je niet even snel na je werk in elkaar. Neem de tijd ervoor, zet een rustig muziekje op en geef de rijst alle tijd om de bouillon rustig op te slurpen.
“Risi e bisi uit de Bijbel van de Italiaanse keuken” verder lezen

Gingerbread koekemannetjes een feestelijk koekje

Gingerbread koekemannetjes een feestelijk koekje
Laat ik het om te beginnen even goed uitleggen: onder de tien, kun je nog zo blij als een kind. Zorgeloos verrukt. Uitzinnig van blijdschap. Soms zelfs tot tranen geroerd. Eenmaal de volwassen leeftijd bereikt, kan een mens even zo goed nog verheugd of jolig zijn, maar het grenzeloze is er wel een beetje vanaf. Het wordt meer glimlachen dan onbedaarlijk schateren.

De laatste keer dat ik in extase was van opgetogenheid moet ik acht jaar geweest zijn. Nadat ik avonden lang keihard gezongen had voor die goedgeefse Spanjaard op zijn witte paard, vond ik dan eindelijk het lang begeerde speelgoed in mijn schoen naast de ronkende kolenkachel: Elektro. Het was voor die tijd het meest ultieme high-tech spelletje dat maar te bedenken viel. Op een welhaast magische manier wist “het spel” de juiste antwoorden op best lastige vragen te geven. Veel later, toen het spel half gesloopt was, kwam ik erachter bij vraag 1 altijd antwoord 3 hoorde, welke kaart je er ook instopte. Nog wat later begreep ik de wirwar van dunne kabeltjes aan de achterkant van het spel. Maar dat terzijde.
 
 
“Gingerbread koekemannetjes een feestelijk koekje” verder lezen

It’s a wonderful world zelfs met corona

It’s a wonderful world zelfs met corona

Nog even over dat virus, dat c-virus. Of je het nu wilt of niet: dat blijft nog wel even onder ons, dus richt je leven er maar liever op in. Dat is vele malen zinniger dan blijven roepen dat het een wereldomvattend complot is. Of erger nog: een onschuldig griepje. En ja, ons leven is een stuk minder minder leuk geworden dan voorheen. Dat is een understatement, want zonder een onbezorgd bezoek aan je favoriete restaurant, theater of museum, zonder de joviale vriendschappen die het beste gevierd kunnen worden met een fijn bordje eten en een glaasje aan jouw eigen feestelijk gedekte tafel, maakt ons leven toch echt een stuk schraler dan vroeger. Geen uitbundige feestjes, geen spontane uitnodiging waar je gretig op in kunt haken, het is allemaal even niet anders, maar leuk is het met de beste wil van de wereld niet te noemen. 

Maar hé, kom op, er valt heus nog genoeg uit ons leven te putten anders dan de gewoontegetrouwe patronen die we normaliter als referentie hanteren. Een beperking is pas een beperking als je er zelf in gaat geloven. Niet doen, is mijn devies! Verdiep je kennis, verbreed je horizon, ga de diepte in, maar blijf niet hangen in die lusteloze negativiteit, alleen omdat jouw favoriete bezigheden even niet uitvoerbaar zijn. Ik geef je een paar voorzetjes.

“It’s a wonderful world zelfs met corona” verder lezen

Het mediterrane dieet als gezonde levensstijl

Het mediterrane dieet

Anno 2020 weten we natuurlijk allang dat voeding onze gezondheid en dus onze kwaliteit van leven bepaalt. Bewustzijn speelt hierin een grote rol. Weet wat je eet is het motto! Teveel mensen stoppen nog achteloos allerhande bewerkt knutselwaar in hun mond om er vervolgens na jaren achter te komen dat ze met deze ongezonde levensstijl hun lichaam hebben ondermijnd. Teveel suiker, teveel verzadigde vetten en een minimum aan pure, verse producten.

De titel van dit boek roept misschien bij velen het beeld op van hongerige mensen, die in hun race om af te vallen, aan een bepaald dieet zijn begonnen. Niets is minder waar, het mediterrane dieet is absoluut geen manier om gewicht te verliezen, maar veel meer een levensstijl om het lichaam van gezonde voedingsstoffen te voorzien. Dat we niet over al onze gezondheidsaspecten de regie kunnen voeren, moge duidelijk zijn, we kunnen echter wel proberen om onszelf op een zo verantwoorde mogelijke wijze te voeden. Door het eten van zoveel mogelijk pure, onbewerkte producten leveren we al snel een fikse bijdrage aan een goede gezondheid. En zelfs daarbinnen is er ruimte voor uitschieters: neem gerust die moorkop of die portie frites met mayo, maar laat het geen structureel onderdeel van je dagelijkse maaltijd zijn. Schrap ook niet zomaar hele groepen voedingsstoffen uit je eetpatroon, zoals koolhydraten, maar ga op zoek naar een goed en gezond evenwicht.

“Het mediterrane dieet als gezonde levensstijl” verder lezen

Warme appeltjes uit de oven

Warme appeltjes uit de oven

Nu de dagen weer een gevoelig stukje kouder worden, is het heerlijk om de knisperende buitenlucht op te snuiven met daarin een scala aan verwaaide geurtjes zoals de typische schimmelgeur van paddenstoelen,  maar ook de kruidigheid van naaldhout en het rokerige  aroma van een open haard. En als na verloop van tijd het puntje van je neus gelijkenis begint te vertonen met de ijzige top van de Mont Blanc, dan weet weet je dat het tijd is om naar huis terug te keren. Hoe prettig is dan het thuiskomen! Want daar, binnen de behaaglijke warmte van je eigen huis, is het gelukzalig wegdromen met een dampende kop thee of chocolademelk. Speculaasbrok ernaast en (na)genieten maar van alles wat je onderweg tegenkwam.

Op dit soort dagen kan ik intens gelukkig worden van eten dat mij voedt en ergens diep van binnen een warme, troostende hand om mijn hart legt. Noem het kinderlijk, naïef  of misschien zelfs apart, voor mij betekent voedsel altijd, hoe woelig de baren ook bij tijd en wijle kunnen zijn, een geruststellend baken om op te navigeren. In dit jaargetijde zijn er heel veel gerechten die dat opbeurende en troostende in zich hebben. Allereerst de befaamde stoofpeertjes, maar ook gerechten als erwtensoep, rodekool met hachee en zelfgemaakte ragout, doen mij wegzwijmelen in een genotzuchtige roes.

“Warme appeltjes uit de oven” verder lezen