Koekjes met frambozenjam

Wie van jullie herinnert zich nog de beroemde “lange vinger” als koekje bij de koffie? Mooi zo, dan ben je ongeveer van mijn bouwjaar.  In mijn beleving waren ze helemaal zo slecht nog niet. Het licht gesuikerde bovenlaagje met een vleugje vanillesmaak konden mij meer bekoren dan de gortdroge Mariakoekjes. Nee, je kon ze zeker niet al te lang in je kopje thee dopen, want dan werd het een slappe stengel die je vervolgens niet meer zonder te knoeien naar je mond kon brengen, maar qua mondvermaak was er niet zoveel mis mee.

Toen ik voor het Kerstdiner nog even een snelle tiramisu wilde maken, deed ik dat met de befaamde lange vingers. Er blijven er altijd over, dus die stopte ik netjes in een trommeltje en at ze na een paar dagen op. Ze smaakten naar gruis van strobloemen en doorweekt karton. In niets vond ik de smaak van vroeger terug. Datzelfde vind ik van een heleboel koekjes vandaag de dag. Café noir, mokkasticks, kokoswafeltjes, geen enkel verpakt koekje heeft nog een plezierige smaak.

Dus dringt zich de vraag op: waar ging het fout in de koekjesindustrie? Zijn het de goedkopere grondstoffen, zoals palmolie? Is het de moderne variant van suiker – glucosestroop -, die ze zo onnatuurlijk doen smaken? Ik heb geen idee, maar op dit moment maak ik mijn zoet gelukje voor bij de thee/koffie, het liefst zelf. Heel eenvoudige koekjes, gemaakt van wat bloem, boter en suiker. Daarmee kom je al een heel eind. Nou ja, en in dit geval een beetje (zelfgemaakte) jam.

Koekjes met frambozenjam

Ingrediënten: (voor 35-45 koekjes)
175 gr boter, op kamertemperatuur
135 gr witte basterdsuiker
1 tl vanille-extract 
½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
¼ tl zout
250 gr bloem
100 gr frambozenjam 

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de boter, witte basterdsuiker, het vanille-extract, ei en zout in een kom en meng deze. Dit kun je gewoon met je handen of een vork doen. 

Voeg de bloem toe en kneed nu alles tot een deeg.

Vorm kleine bolletjes van het deeg met een doorsnede van 2 centimeter. Leg deze op de bakplaat en druk ze iets plat. Maak in het midden van de deegbolletjes met je vinger een kuiltje en schep daar wat van de frambozenjam in.

Bak de koekjes in 18-23 minuten goudbruin en gaar. Laat de koekjes na het bakken afkoelen op een rooster.

print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.