Home » Recepten » Soepen » Italiaanse bonensoep uit de Pastabijbel

Italiaanse bonensoep uit de Pastabijbel

16 05 2020 | Italië, Soepen | 2 reacties

Als vermeende zachte lentelucht zich – zoals afgelopen week – dag na dag vermengt met onopgewarmde snerpende windvlagen uit noordoostelijke richting, terwijl de mensheid zich eigenlijk alleen maar als genietende stokstaartaapjes aan koesterende zonnestralen te goed wil doen, dan verlangt diezelfde kleumende mens na al die venijnige luchtstromen maar naar één ding: verwarmende, vullende soep.

Mijn trouwe lezers weten inmiddels dat vrouwtje Eetplezier een soepmens pur sang is. Dus ja, óók als het dertig graden is, lepel ik met genoegen een bakje gloeiendheet vocht naar binnen. In Italië doen ze gelukkig ook niet moeilijk over zuppa in de zomer. Temeer omdat er zo’n gigantisch aanbod aan verrukkelijke groenten en kruiden is, waar je de meeste fantastische soepjes van kunt maken. Wat te denken van knoflook, asperges, courgettes, paddenstoelen, oregano, salie, basilicum en rozemarijn? Als je lang genoeg blijft snuffelen, ruik je de aroma’s van al dat heerlijks dwars door je beeldscherm heen.

De ditaloni uit deze Italiaanse bonensoep heb ik vervangen door fregola. Ik vind dat behapbaarder én gemakkelijker te doseren. Lardo is een Italiaans spek dat voor bijna 100% uit vet bestaat. Nou, als je dat lekker vindt en kunt kopen, gewoon erin doen; zelf heb ik ervoor gekozen om alleen pancetta en ham te gebruiken. En o, nog maar een keer een waarschuwing: soep bereiden is totaal andere koek dan foto’s maken. Met een onbedwingbare gretigheid om aan te vallen, lukt het mij nooit om een enigszins fatsoenlijke kiekje te maken. I’m so sorry. Laten wij ons vasthouden aan het adagium: het leven draait grotendeels om de binnenkant, de buitenkant is vaak overbodige franje. Eet smakelijk!

Italiaanse bonensoep uit de Pastabijbel

INGREDIËNTEN:
300 gr fregola
1 ui, gesnipperd
1 wortel, geschild en in stukjes
1 stengel bleekselderij, in stukjes
1 rode Spaanse peper, ontdaan van zaadjes en zaadlijsten
2 tenen knoflook
80 g lardo di colonnata, in reepjes
120 g gekookte ham, in reepjes
80 g pancetta, in reepjes
2 takjes salie, fijngesneden
2 takjes rozemarijn, gerist en fijngesneden
1½ l runderbouillon
250 g borlottibonen uit blik, afgegoten en afgespoeld
250 g cannellinibonen uit blik, afgegoten en afgespoeld
½ bosje krulpeterselie
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
olijfolie extra vergine
zout en peper

Bereidingswijze:
Mix in de keukenmachine de ui, wortel, bleekselderij, rode Spaanse peper en knoflook fijn.

Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de groenten op laag vuur tot deze zacht en glazig zijn. Voeg de lardo toe en laat hem smelten.
Voeg nu ook de ham, pancetta, salie en rozemarijn toe en bak nog circa 4 minuten. Schenk de bouillon en bonen erbij en breng aan de kook.

Breng een pan water met zout aan de kook en kook de fregola beetgaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Neem 2 flinke soeplepels met bonen uit de pan en pureer glad met de staafmixer. Voeg de puree weer toe aan de bouillon zodat je een dikkere soep krijgt.

Schep de ditaloni bij de soep en breng op smaak met olijfolie en zout en peper. Serveer met de peterselie en geraspte Parmezaanse kaas.

Bron: Pastabijbel – Roberta Pagnier

 

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

  1. MyriamC

    Lijkt heel erg op mijn minestrone. Lekker!

    Antwoord
    • nellnijssen

      Toch niet, Myriam, de tomaten ontbreken hierin! In verband met mijn histamine-intolerantie heb ik daarom gekozen voor deze variant op minestrone.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.